Rychlí, přesní, s dobrým čichem. Záchranní psi soutěží v Přední Výtoni

5. květen 2018 08:40

Dokonalá souhra psa a jeho pána a také chuť do práce. Právě to se nejvíc cení při třídenním mezinárodním závodu záchranných psů, který začal v Přední Výtoni na Českokrumlovsku.

Svůj dokonalý čich a intuici tu předvádí psí záchranáři v sutinách, v lese nebo při stopování. Simuluje se například situace po výbuchu obchodního domu, kdy je třeba najít tři pohřešované osoby.

Psovodka Eva Klemšová ze Záchranné brigády kynologů Praha přijela se svojí čtyřletou fenkou Briou. Pes během jedné minuty našel figurantku, která byla schovaná v sutině. „Dneska je pachově celkem příznivé počasí, takže to nebylo nic náročného,“ komentovala psovodka.

Organizátoři soutěže připravili v terénu různé úkryty, například skruže nebo marigontku. Nejtěžší je podle Evy Klemšové najít úkryty, které jsou pod úrovní terénu nebo zase naopak vyloženě nad úrovní, třeba na posedu nebo nahoře na budově.

Bria byla naprosto nadšená a zapálená do práce. „Je to belgický ovčák, ona je zapálená naprosto do každé práce,“ dodala s úsměvem psovodka.

Organizátoři soutěže připravili v terénu různé úkryty

Pokyny před startem rozdávala vedoucí terénu Kateřina Staňková. „Tahle fenka pracuje s velkým nasazením, temperamentem, zájmem. Mě se její práce velice líbila,“ chválila Briu.

Při soutěži se ozývají i různé zvuky, připomínají například střelbu. „Hluk děláme účelově, pes si toho nesmí všímat. Dále roli hraje samozřejmě rychlost, přesnost a intenzita značení,“ vysvětlila Kateřina Staňková.

Ti nejlepší soutěžící se letos na podzim můžou zúčastnit mistrovství světa záchranných psů ve Slovinsku.

Související