Různí interpreti – Come On Up To The House: Women Sing Waits (2019)

5. říjen 2022

Americký zpěvák, skladatel a doširoka rozkročený muzikant Tom Waits je už skoro 50 let naprosto originální samorostlou uměleckou personou. A tak když na sklonku roku 2019 slavil sedmdesátiny, přišly mu se zajímavým dárkem gratulovat i kolegyně od fochu – tedy zpěvačky a hudebnice, které milují jeho písničky.

Plný tucet jich taky nazpívaly na album Come On Up To The House: Women Sing Waits.

Ženské interpretky rekrutující se z většiny z folkového žánru nemají sice tak naléhavý projev a asi ani nedojdou v emocích tak hluboko jako Tom Waits, zato jsou schopny je přinést k uchu i těm posluchačům, kteří mají raději líbivější, či řekněme standardnější styl hudebního vyjádření.

Mnohdy z původního Waitsova rozervaného a skřípavého podání vydestilovaly křehké intimní melodie a spolu s působivými texty takto nasvítily autorovu původní tvorbu v jemnějších odstínech.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Diana Krall – This Dream Of You (2020)

    Když se řekne jazz, řada lidí pookřeje v očekávání jiskrné hudby na hony vzdálené vzorcům pop-music. A někdo zase dostane strach z příliš svobodného zacházení s melodií.

  • Michael Jackson – Thriller (1982)

    Osudy dětských muzikantských hvězdiček bývají různé. Většinou skončí v zapomnění, občas jejich popularita přeroste práh dospělosti, někdy však se dotknou popového nebe.

  • Beth Hart – War In My Mind (2019)

    Blyštivé hudební ceny se rozdávají stejně nablýskaným popovým hvězdám, ale opravdové perly najdeme jinde. Jednou z nich je bezpochyby strhující hlas zpěvačky Beth Hart.