Roste počet respiračních onemocnění, proti chřipce je ještě možné nechat se očkovat

7. leden 2019 12:08

V Jihočeském kraji roste počet lidí s akutním respiračním onemocněním. V prvním lednovém týdnu ale nebyl hlášený žádný závažný průběh chřipky.

„Ve srovnání s posledním týdnem roku byl vzestup o půl procenta. Když to přepočítáme na sto tisíc obyvatel, tak je to 1138 nemocných. Nejvyšší nemocnost byla na Českobudějovicku a Českokrumlovsku,“ dodává Jitka Luňáčková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Co se týká věkových skupin, nejvyšší nemocnost podle ní hygienici zaznamenali u malých dětí ve věku do pěti let.

Jak se vyznat v lécích na chřipku

Chřipka

Léčená chřipka trvá týden, neléčená sedm dní, říká se. Proto mnozí ani nenavštíví lékaře a léčí se sami. Do lékárny ale nejspíš cestu najdou. Jak se vyznat ve volně prodejných lécích a podle čeho je volit, poradila Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory.

V tomto týdnu nebyl hlášený žádný závažný průběh chřipky. Zatím rostou jen počty lidí s akutním respiračním onemocněním. „Jsou to onemocnění, která jsou chřipce podobná, průkaz laboratorní chřipky tento týden nemáme,“ říká Jitka Luňáčková.

Proto se lidé můžou stále nechat proti chřipce očkovat. „Očkování proti chřipce probíhalo od září do konce roku, ale vzhledem k tomu, že chřipkový virus zatím nekoluje, nebo pouze výjimečně, je ještě možné nechat se očkovat proti chřipce,“ uvádí hygienička.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související