Je nejvhodnější doba na očkování proti chřipce. Ta nejvíc ohrožuje lidi nad 65 let

6. listopad 2016

V těchto dnech je vhodná doba na očkování proti chřipce, připomínají hygienici. Podle nich by na něj neměli zapomínat lidé nad 65 let a ti, kteří jsou nemocní se srdcem, mají cukrovku, problémy s ledvinami, játry nebo cévami.

„Očkování proti chřipce je důležité z toho důvodu, že pokud je člověk očkován, tak i kdyby nebyl stoprocentně chráněný, tak v žádném případě nemůže dojít k závažným komplikacím,“ říká Jitka Luňáčková z Krajské hygienické stanice.

Chřipka je virové onemocnění, které vzniká náhle. „V každém případě nás uvede do stavu, že si musíme jít lehnout. Vzniká náhle, objeví se vysoká teplota, schvácenost, bolesti svalů a kloubů. Naproti tomu u akutních respiračních infekcí nebývají takové teploty, jsou provázeny spíše rýmou a kašlem,“ dodává.

Očkovat nelze v době, kdy už člověk má nějaké příznaky onemocnění. Také se neočkují lidé s alergickou reakcí na vaječnou bílkovinu.

Hygienici připomínají, že důležitá je hlavně celá řada preventivních opatření. „Samozřejmě mytí rukou vždy, když se vrátíme ze školy nebo z práce, ale také vždy před jídlem. Mezi preventivní opatření řadíme také otužování a doporučuje se větrání místnosti, na což se v zimním období často zapomíná,“ vyjmenovává Květoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice.

O chřipkové epidemii hygienici mluví v případě, že se za týden objeví více než 1600 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To obvykle nastává na přelomu roku.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio