Románového psa Gumpa uvidí lidé jako marcipánovou sochu i na filmovém plátně

21. květen 2020 08:40

Pes Gump, známý románový hrdina, má v Táboře marcipánovou sochu v životní velikosti. Lidé ji uvidí v Muzeu čokolády a marcipánu. Cukráři na soše pracovali 140 hodin, celkem spotřebovali 14 kilogramů marcipánu.

„Je to velice náročný materiál, protože vyválíte váleček na výšku, a když tam nedáte tužidlo, on se sesedne, takže výrobek, který uděláte večer, má ráno úplně jiný tvar. Proto do výstavních modelů děláme drátěné konstrukce, které se marcipánem obalují,“ popisuje cukrářka Iveta Hortová.

První marcipánové sochy v Táboře vznikly před deseti lety. Podle provozovatelky muzea Petry Kovandové není vůbec jisté, jakou životnost tato díla ze sladké hmoty mají.

„To je právě krásné, že my to nevíme. Dodnes tady máme exponáty, které jsou deset let staré. Naším největším nepřítelem je potravinářský mol. Marcipán má velký podíl cukru a po nějaké době tak ztvrdne, že je skoro jako kámen, takže doufám, že s námi ty exponáty budou dlouho,“ říká.

Čtěte také

Inspirací pro sochu se stal hlavní hrdina knihy Filipa Rožka Gump: Pes, který naučil lidi žít. Kniha vzbudila velké emoce a získala si zájem velkého okruhu čtenářů.

Jedním z nich je i režisér F. A. Brabec, který se rozhodl Gumpův příběh zfilmovat. „Pracujeme na filmu už tři čtvrtě roku, bohužel současná situace nás zastavila. Chtěl jsem předtáčky dělat v květnu v rozkvetlé přírodě, bohužel se to všechno posunuje, ale jsme na film perfektně připraveni, pracujeme všichni, máme herce i lokace,“ potvrzuje.

Ve filmu si kromě skutečného Gumpa a dalších psů zahrají například Eva Holubová, Bolek Polívka nebo Karel Roden. Natáčení má začít v pondělí 25. května, kdy dojde k dalšímu uvolnění protikoronavirových opatření.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související