Rok se strýčkem Emu – poetická procházka časem od jara do zimy s dvojicí Josef Fojta a Emanuel Míšek

18. únor 2023

Bylo to o adventu roku 2019, kdy z Moravy, přesně z Velkého Meziříčí, přijelo padesát dětských zpěváků ze školních sborů Slunko a Harmonie pod vedením sbormistryň Olgy Ubrové a Andrey Svobodové. Šlo tehdy ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice o unikátní, vlastně premiérové představení neobyčejného alba dvojice Josef Fojta a Emanuel Míšek nazvaného Bylinky – písničky z hrnečku.

S kouzelnou mocí bylinek a rozkvetlé voňavé louky album vtipně seznámilo posluchače, i hlasem vynikajícího, bohužel již nežijícího, herce Josefa Somra.

A hudebník, dlouholetý člen populárního Hradišťanu Josef Fojta a učitel, textař a mistr mluveného i psaného slova Emanuel Míšek pak v docela rychlém sledu přišli s dalšími alby plnými poetické výuky v písničkách a slovech, kterými propůjčili hlasy herci Barbora Poláková s Pavlem Liškou. Už jejich názvy Nářadí – písničky z kufříku, Vánoce – písničky z Betléma leccos dobrého naznačují.

No, a nedávno Jožka Fojta a Eman Míšek obohatili vnímavé dětské, ale i dospělé posluchače novým cédéčkem Rok se strýčkem Emu, které vychází z dlouhodobého cyklu TV Noe, v němž vousatý strýček Emu společně s oslíkem Jáchymem zábavnou formou provázejí děti celým rokem od jara až do zimy.

A v tomto bohulibém úsilí doprovodili zpívajícího Emanuela Míška a muzikanty v čele s klávesistou Josefem Fojtou jejich rodinní příslušníci, ale též oblíbený kněz Marián Pospěcha nebo herci Jiří Hejcman a opět Pavel Liška.

Z Roku se strýčkem Emu jsem vybral na ukázku v čase masopustním písničku Plesová sezóna, která by měla nastávající Popeleční středou skončit.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související