Rodinám, které pečují o dospělého s postižením, pomůže denní stacionář Dačický Zvoneček

14. říjen 2024 11:51

Jako doma a zároveň v péči odborníků. Takové služby hledají rodiče pro své odrostlé handicapované potomky. Často je totiž obtížné pečovat o dospělého člena rodiny a přitom chodit do práce. Své o tom ví rodiče v Dačicích, proto otevřeli denní stacionář Dačický Zvoneček pro dospělé s kombinovaným postižením.

„Monika díky tomu není sama doma a má sociální kontakt s ostatními. Předtím chodila jenom na dva dny v týdnu do sociálně terapeutických dílen, ale už tam pro ni neměli místo, tak jsme rádi, že teď může chodit celý týden sem,“ říká Miroslava Vacková, zatímco se její dvaadvacetiletá dcera trpělivě věnuje skládačce.

Vedle noří ruce do krabice další klient Dačického Zvonečku Milan Lojka. „To jsou kaštany, budeme dělat zvířátka,“ prozrazuje.

Nově otevřený stacionář nabízí lidem s kombinovaným postižením různé možnosti vyžití, důležitý je ale i odpočinek. „Máme uživatele, kteří potřebují také chvilku klidu, dáchnout si, je to prostě jako doma. Tak se třeba jenom natáhnou, pustí si televizi, také se mohou zavřít do jiné místnosti,“ popisuje vedoucí stacionáře Jitka Denková.

Zatímco jedna místnost stacionáře připomíná obývací pokoj, další je pracovní. „Máme tady kolegyni, která šije, ale protože převážná část našich klientů jsou muži, chtěli bychom pořídit nějaký koutek pro chlapy,“ komentuje vedoucí.

Činnosti si podle ní klienti vybírají sami, a to podle individuálních plánů. „Mají přiřazenou asistentku, která se jim věnuje. A asistentka společně s rodičem připraví individuální plán, tam napíší, jaké mají zájmy, co by chtěli zlepšit a podobně,“ vysvětluje.

Čtěte také

Zvoneček založili rodiče dětí. „Bylo tu několik rodičů dětí s postižením a snažili jsme se pro ně udělat něco, kam by mohli docházet, aby neseděli jenom doma. Tak vznikla organizace Dačický Zvoneček, scházeli jsme se, vyzvedávali jsme děti po škole,“ vzpomíná sociální pracovnice Gabriela Chalupová.

Děti, pro které Dačický Zvoneček už roku 2010 připravoval program, ale dospěly. „Protože už je většina dospělá, bylo potřeba ty služby změnit. Rozhodli jsme se, že vytvoříme denní stacionář. Většina klientů už přestala chodit do školy, takže jim skončila dopolední činnost, a teď mohou chodit sem,“ dodává Gabriela Chalupová.

Denní stacionář zajistí každodenní péči deseti klientům. Zatím se v prostorách u autobusového nádraží v Dačicích pravidelně schází sedm lidí s kombinovaným postižením.

Spustit audio

Související