Samson se chystá na zimu. Vodohospodáři kašnu na budějovickém náměstí čistí a pak nainstalují zařízení proti zamrzání vody

16. říjen 2024 15:22

Kašny, pítka a další vodní prvky v Českých Budějovicích připravují vodohospodáři na zimní období. Zaměstnanci společnosti Čevak postupně čistí fontány, vymění starší součástky a zavedou opatření, aby voda nezamrzla. Už od pondělí pracují u Samsonovy kašny na náměstí Přemysla Otakara II.

„Musí se odstavit vstřiky a namontujeme trysky, které zajišťují cirkulaci,“ popisuje Ladislav Kalkuš ze společnosti Čevak, v čem spočívá zazimování Samsonovy kašny.

Zaměstnanci už mají za sebou první fázi prací – úklid kašny. Z vypuštěného bazénu museli vyndat všechny předměty, které v kašně nemají co dělat. Nejčastěji zde nachází pomalované kamínky a mince. „Našli jsme také telefon, nůž, hodinky a kameny z dlažby okolo kašny, to lidé nahází všechno dovnitř,“ dodává pracovník Patrik Slivka.

Jeho kolega mezitím pracuje z vysokozdvižné plošiny na vrcholu kašny „Dělá opravu a revizi světel. Jsou tam stará světla, která se budou měnit za nová. Ta budou měnit barvy a bude možné je přepínat na dálkové ovládání,“ popisuje Patrik Slivka.

Nakonec vodohospodáři kašnu zase napustí a do kamenné nádrže naistalují cirkulační zařízení. To zajistí, že voda během zimy nezamrzne.

Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se zazimovává mezi prvními. Po skončení prací se zaměstnanci společnosti Čevak přesunou k fontáně na sídlišti Máj, ke kašně před Kulturním domem Vltava a také k vodním prvkům a pítkům na Lannově třídě.

autor: Eliška Pěnkavová
Spustit audio

Související