Osm dospělých autistů našlo druhý domov ve stacionáři v Českých Budějovicích. Je jediný svého druhu v kraji

26. květen 2023 11:16

Nejenom děti s poruchami autistického spektra potřebují pomoc odborníků a organizací. Podpora je důležitá i pro mladistvé a dospělé autisty, a to včetně jejich rodin a blízkých. Věnuje se jim například českobudějovické Autis Centrum, které před devíti měsíci pro některé své klienty vybudovalo týdenní stacionář.

Součástí stacionáře pro dospělé klienty s autismem, který je jediný svého druhu v Jihočeském kraji, je například relaxační místnost. „Tady můžou dělat vlastně cokoliv, máme tu hudební nástroje, světelné prvky, zvukové prvky, odpočinkovou část s matracemi,“ ukazuje vedoucí Blanka Ježková.

Ve stacionáři žije osm klientů. „Jsou rozdělení do dvou domácností. Každý má svůj pokoj, kuchyňka je pro domácnost společná. Každý klient má v kuchyňce svou skříňku s fotkou, kam si může ukládat potraviny,“ popisuje.

V různých obdobích života potřebují lidé s poruchou autistického spektra různou míru podpory. „Někteří třeba chodí do běžných škol a podporu potřebují minimálně, ale to se může změnit v dospělosti, kdy je například potřeba se zaměřit na rozvoj nějakých sociálních dovedností pro získání zaměstnání,“ líčí ředitelka Autis Centra Milena Urbanová.

Čtěte také

Na jihu Čech se o autisty a jejich rodiny stará zhruba deset organizací. Jen některé se ale věnují dospělým a mladistvým. „Síť služeb pro děti s autismem a jejich rodiny se daří rozvíjet, ale nedostatek vnímám převážně ve službách pro dospívající a dospělé. Přitom ten přechod do dospělosti je náročný,“ komentuje Milena Urbanová.

Velký problém vidí v nedostatku pracovníků. „Chybí lidé, kteří by pracovali v zařízeních sociální péče právě s touto cílovou skupinou, protože ta práce je velmi náročná a vyžaduje určité lidské předpoklady i získání nějakých odborných znalostí,“ říká.

Lidé s autismem i jejich rodiny se často ocitají v sociální izolaci. I to chce Autis Centrum napravit. „V Autis Centru bychom rádi vybudovali komunitu lidí, kteří stejně jako my vnímají to, že největším problémem bývá sociální izolace pečujících rodin a lidí s autismem,“ potvrzuje ředitelka.

V budoucnu chce českobudějovická organizace vytvořit novou službu –  takzvaný homesharing, tedy sdílenou péči.

Spustit audio

Související