Rodiče nesmí zaváhat. Místa v nejžádanějších kroužcích pro děti jsou obsazená během pěti minut

2. září 2024 08:05

Dům dětí a mládeže v Jindřichově Hradci letos nabízí téměř 130 kroužků. Přes sto dalších aktivit pak má na svých pobočkách v Třeboni a Dačicích. I přesto se některé děti na vysněný kroužek nedostanou.

„Dneska to musí být velká rychlovka. Ono je to vždycky vybrané během pěti minut, takže už přesně vím, co hledám a kam se hlásím,“ říká Kateřina Kubíčková, která chce stejně jako v předchozích letech přihlásit dcery na keramiku. Sedí proto připravená u počítače a čeká, až se spustí online přihlašování.

A dělá dobře, jak potvrzuje ředitelka Domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci Ludmila Štufková. „V Jindřichově Hradci patří mezi neoblíbenější kroužky keramika, kde je kapacita plná za pět minut. Doporučujeme všem, aby si opravdu sedli k počítači v 17 hodin, kdy se otevírá přihlašování,“ komentuje.

Posadit se ve správný čas k počítači ale musí nejen rodiče, kteří chtějí děti přihlásit na keramiku. Podobně velký zájem je i o další kroužky. „Street dance, vaření, výtvarné kroužky, závěsná akrobacie, kytarové kroužky, chovatelské, z technických třeba legorobotika a air soft, ze sportovních například lezení,“ vyjmenovává Ludmila Štufková.

Čtěte také

Vyplnit online přihlášku zabere těm nejrychlejším necelou minutu. Na webových stránkách mezitím mizí volná místa před očima. „Vidíte, že se hlásíme v první možné chvíli a už tam jsou jen čtyři místa. A já potřebuji ještě jedno dítě, tak musím rychle. Teď se budu jenom modlit, aby mi přišlo potvrzení, že jsem se vešla,“ ukazuje Kateřina Kubíčková.

I když je o některé volnočasové aktivity velký zájem, není podle Ludmily Štufkové možné otevřít další termíny. „Třeba v případě keramiky to není jenom o tom kroužku, kde si děti něco vyrobí, ale jde i o prostor, kde výrobky sušit, vypalovat a tak dále. Je to velice náročné. I kdybychom chtěli, a zájem by byl, v tuto chvíli nejsme schopní další kroužky obstarat,“ vysvětluje.

Stejné omezení se týká sportovních kroužků, kde se dům dětí musí přizpůsobit volným termínům v tělocvičnách. Je ale možné, že některé aktivity přibydou ještě v září, a to v případě, že se přihlásí noví vedoucí.

Spustit audio

Související