Na Vajgaru se vesluje už 150 let. Z kratochvíle pro jindřichohradeckou smetánku se stal úspěšný sportovní oddíl

17. srpen 2024 08:28

Veslařský klub Vajgar v Jindřichově Hradci má v roce 2024 spoustu důvodů k oslavám. Boduje na republikových i mezinárodních soutěžích a navíc si připomíná výročí. Zdejší veslaři spouštějí lodě na hladinu rybníka už 150 let.

„Tohle jsou skify, na těch jezdí jenom jeden člověk, pak jsou různé dvojskify po dvou a párovky po čtyřech. Mě asi nejvíc baví posádky,“ ukazuje ve veslařském klubu u rybníka Vajgar v Jindřichově Hradci Tereza Staňková.

V loděnici se cítí jako doma také Dorota Šimůnková. „Mě k tomu přivedl můj bratr, který začal dřív než já. Když jsem byla malá, tak jsem chtěla dělat všechno, co on, tak jsem to zkusila a už u toho zůstala,“ vypráví s tím, že momentálně ji v oddíle drží hlavně skvělý kolektiv.

V prostoru za loděnicí je i posilovna, kam míří Adam Čekal a Adam Hrádek. „Měli jsme polovinu tréninku na vodě a teď ještě máme silové cvičení vlastní vahou. Veslař zapojuje asi devadesát procent všech svalů,“ připomínají.

Čtěte také

Veslování na Vajgaru původně bylo zajímavou kratochvílí pro jindřichohradeckou smetánku. „Letos je to 150 let od doby, kdy na rybníce začalo veslovat. V tehdejší době veslovali samí doktoři, inženýři a i teď veslují chytří lidé,“ usmívá se předseda klubu Martin Jedlička.

Tak dlouhou tradicí se podle něj jiný klub pochlubit nemůže. „Jsme úplně nejstarší. Je prokázané, že jako první v republice se veslovalo tady,“ říká.

V současnosti chodí do loděnice více než sto veslařů. A vedou si dobře. „Vozíme medaile z mistrovství republiky, regat, kterých se účastní stovky veslařů, jezdíme i na mezinárodní závody. Opravdu zažíváme jedno z nejlepších období a moc si toho vážíme a jsme na to hrdí,“ chválí trenér Radim Staněk.

V Jindřichově Hradci začínal trénovat také veslař a skifař Václav Chalupa, držitel stříbrné medaile z letních olympijských her v Barceloně v roce 1992.

Spustit audio

Související