Velká voda stále ohrožuje Veselí nad Lužnicí. Hasiči čistí kanalizaci a jsou připraveni na evakuaci

18. září 2024 14:11

Protipovodňové stěny a pytle s pískem jsou stále vidět ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Evakuační pohotovost nekončí. Město je připravené na příchod povodňové vlny z rybníku Rožmberk, který už od úterý přetéká bezpečnostním přelivem.

V Sokolské ulici ve Veselí nad Lužnicí, kam vždycky přijde voda jako první, bydlí Zdeněk Dolejš. Na povodeň je připravený. „Vypnul jsem elektřinu, aby se náhodou něco nestalo, a věci jsme zkrátka dali co nejvýš,“ ukazuje.

Jeho vnuk Jakub Markvart se postaral o psy. „Měli jsme tady české fousky, tak jsme je odvezli do Vlkova ke známým. Museli jsme ještě přestěhovat babičku, protože si zlomila obratel, tak aby tady nebyla,“ dodává.

V dalším domě žije Adéla Nachlingerová. „Od pátku jsme začali stěhovat všechno nahoru, pak přišly příznivější předpovědi, tak jsme to vraceli dolů, ale teď zase přetéká Rožmberk, tak se bojíme. Od města máme pořád pokyny, že máme být připravení na evakuaci. V pondělí tady kanály přestaly pobírat vodu. Pomohla zábrana z pytlů, nešlo to k nám, ale po silnici se to valilo jako druhá řeka,“ vypráví.

Veselští hasiči samozřejmě chtějí zabránit tomu, aby se situace opakovala. Proto neustále odčerpávají vodu z kanalizace. „Čerpadlo odsává spodní vodu, aby to nezaplavovalo ulice, a kontrolujeme, jestli to někde neprosakuje. Zatím jsme relativně v klidu, ale jsme připravení na případnou evakuaci, kdyby se něco dělo,“ popisuje hasič Josef Slípka.

Bdělost a ostražitost je podle nezávislého starosty Veselí nad Lužnicí Víta Rady stále na místě. „Vidíme, že ve Frahelži, což je pro nás taková monitorovací stanice, to pořád stoupá. Tam budeme sledovat, do jaké míry to ovlivní nás,“ říká.

Voda se zatím dostala jen do zahrádkářské kolonie na okraji města, kde způsobila minimální škody. Řeka Lužnice by měla podle propočtů kulminovat ve čtvrtek v odpoledních hodinách. Veselí nad Lužnicí proto zůstává v povodňové pohotovosti.

Spustit audio

Související