Rodiče a děti si mohou na Šumavě během nových výukových programů zahrát na vlčí nebo rysí smečku

3. červenec 2019 16:11

Přijít, vidět, pohrát si a něco se dozvědět. Tak by se daly jednoduše popsat nové zábavně vzdělávací programy Národního parku Šumava.

Správa parku připravila nové programy pro rodiče s dětmi. Během nich se poučí, pobaví a hlavně stráví čas společně.

V posledních týdnech školy byly hlavními aktéry těchto programů školáci, o prázdninách to jsou rodiny s dětmi. „Každý týden organizujeme na Kvildě nebo v Srní program pro všechny věkové kategorie. Podmínkou je účast dětí i rodičů,“ říká vedoucí střediska environmentální výchovy Martina Kučerová.

Na Šumavu se z Brd vrátil mladý rysí samec

Snímek rysa z fotopasti v NP Šumava

Mladý rys, vyfocený loni na podzim v Brdech, je zpátky na Šumavě. Prokázalo to porovnání snímků z fotopastí. Jak informoval mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák, rysí samec už strávil v převážně západní části parku celou dobu říje.

Cílem je, aby měli rodiny společné zážitky a během hry a poznávání posilovali vzájemné vztahy. „Chceme, aby si to užili společně. Rodiče se od dětí učí bezprostřednosti a děti mají radost, že jsou rodiče u toho,“ vysvětluje hlavní myšlenku Kučerová.

Děti se učí hrou v přírodě o životě vlka nebo rysa a používají specifické pomůcky, které pro správu vyrábějí místní truhláři.  

Výukové programy jsou vhodné pro děti od pěti let a není nutné se na ně hlásit předem. Jejich termíny najdou zájemci na webu národního parku.

Spustit audio

Související