Na Šumavu se z Brd vrátil mladý rysí samec

30. květen 2019 12:39

Mladý rys, vyfocený loni na podzim v Brdech, je zpátky na Šumavě. Prokázalo to porovnání snímků z fotopastí. Jak informoval mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák, rysí samec už strávil v převážně západní části parku celou dobu říje.

U Stožce a Strážného hnízdí chránění sokoli stěhovaví

Sokoli stěhovaví při jednom z hnízdění v Českém Švýcarsku

Turistická trasa ke zřícenině hradu Kužvart u Strážného a na Stožeckou skálu u Českých Žlebů na Šumavě je dočasně uzavřená. Je to kvůli hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých.

Každé zvíře má podle odborníků jedinečně rozložené skvrny na srsti a to umožňuje při podrobném zkoumání jeho přesnou identifikaci. „Zjistili jsme, že se jedná o samce. Dostal na počest své brdské anabáze jméno Fabián, po patronovi tohoto pohoří,“ řekl ke zjištění Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Z jeho cesty tam a zase zpátky je patrné, že krajina jihozápadních Čech zatím stále ještě umožňuje přirozený a svobodný pohyb těchto vzácných živočichů,“ dodal Fišer.

Šumava je hlavním rysím útočištěm u nás

Rys Fabián se pohybuje zřejmě převážně v západní části Šumavy, kde strávil už celé období říje. Podle Luďka Bufky ze správy národního parku tráví rysí kotě první rok života s matkou, ale pak se musí osamostatnit. Svůj nový životní prostor někdy hledá blízko rodiště, jindy musí nachodit stovky kilometrů.

Snímek rysa z fotopasti v NP Šumava

„Tito tuláci jsou klíčoví pro tok genů mezi různými oblastmi a pro přežívání menších a izolovaných rysích populací. Jedním za takových tuláků je zřejmě i Fabián,“ dodal Luděk Bufka.

Zoologové teď čekají, jak navrátilec Fabián obstojí v konkurenci starších, dospělých rysů na Šumavě. Agentura ochrany přírody a krajiny monitoruje rysí populaci ve čtyřech chráněných krajinných oblastech, tedy v Blanském lese, Brdech, Českém a Slavkovském lese.

Mapa pohybu rysa Fabiána z Brd na Šumavu
autor: Lucie Husárová

Související