Mezinárodní projekt má rozšířit a ochránit populaci rysa ve střední Evropě

12. červen 2018 07:41

I když jeho výskyt ve střední Evropě na konci minulého století mírně vzrostl, rys ostrovid stále patří mezi silně ohrožené druhy. Na jeho ochranu a také rozšíření populace se teď zaměří mezinárodní projekt 3lynx.

Společně se na něm podílí Česká republika, Bavorsko a Rakousko. Není to náhoda, tato šelma totiž hodně cestuje a za svůj život vystřídá území minimálně dvou států.

Speciální rysí fotopast je umístěná v lese ve vojenském prostoru Boletice. „Má takzvaný bílý blesk, protože chceme identifikovat jedince zejména v noci a jedinci rysa se dají dobře identifikovat podle skvrnění na kožichu. Čidlo zaznamenává pohyb,“ ukazuje Martin Strnad z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Rys se díky obnovenému vysazení do středoevropské přírody vrátil na konci 70. let minulého století. V 90. letech pak vědci zaznamenali velký nárůst rysí populace.

„Od té doby nastal poměrně výrazný pokles a v letech 2013 a 2014 jsme odhadli velikost populace na 60 až 80 dospělých jedinců. V současné době předpokládáme, že stav je podobný, možná mírně lepší, ale to zjistíme právě až po společné analýze dat,“ vysvětluje Tereza Mináriková ze společnosti Alka Wildlife.

Velké riziko představuje pytláctví. Rys je totiž pro lovce stále velmi atraktivní trofejí a někteří myslivci ho považují za škůdce. „Je vnímán jako škodná zvěř, která by v honitbě neměla být, protože ubírá na srnkách. Ve skutečnosti ale dlouhodobá data ukazují, že zvěř vůbec neubývá. Dlouhodobě jsou stavy stejné i v oblastech, kde je rys prokázaný více než dvacet let, takže tohle je trochu mýtus,“ připomíná Tereza Mináriková.

Česko-bavorsko-rakouský projekt 3lynx chce teď spolupracovat i s myslivci a lesní správou napříč hranicemi. „Byli bychom rádi, kdyby mezinárodní spolupráce přispěla k lepší ochraně druhu. Pokud se nám podaří snížit míru pytláctví, tak populace si s tím poradí sama. Měl by následovat trochu větší populační růst, což bychom byli velice rádi, ale samozřejmě to téma je velice složité,“ dodává Tereza Mináriková.

Výzkum 3lynx potrvá do roku 2020 a budou se na něm podílet i další evropské země jako například Itálie nebo Slovinsko.

autor: mvo
Spustit audio

Související