U Stožce a Strážného hnízdí chránění sokoli stěhovaví

26. květen 2019 15:35

Turistická trasa ke zřícenině hradu Kužvart u Strážného a na Stožeckou skálu u Českých Žlebů na Šumavě je dočasně uzavřená. Je to kvůli hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých.

Podle ochranářů jsou uzavírky nutné kvůli zachování klidu pro sokola stěhovavého. „Je to velmi citlivý pták, který při obsazování hnízdišť v únoru testuje, jestli mu vybraná místa zaručují dostatek klidu. Chce vyvést mláďata s minimem energetické náročnosti a pokud dochází k častému rušení, vyhodnotí to jako rizikové a může hnízdo opustit. Vejce mohou vystydnout nebo mláďata nejsou dokrmena,“ vysvětlil zoolog Národního parku Šumava Jan Mokrý.

V 60. letech byl sokol stěhovavý vyhuben. Podle Jana Mokrého Bylo vybráno jeho poslední hnízdo na Stožecké skále a dospělí jedinci byli zastřeleni. Potom byla situace populace dravců u nás špatná, hlavně kvůli používání DDT.

„Když jim byla zaručena zákonná ochrana, situace se zlepšila. V česku je okolo stovky párů sokola stěhovavého, na Šumavě jich máme asi sedm,“ dodal zoolog.

Uzavírka dvou turistických tras u Strážného a Stožce by měla skončit asi v polovině července.

autor: Radim Bártů
Spustit audio

Související