Národní park Šumava bude mít novou zonaci. Jihočeský kraj ale s návrhem nesouhlasí

7. červen 2019 17:22

Rada národního parku Šumava schválila ve Vimperku návrh nových zón parku na 15 let. Vzniknou celkem čtyři oblasti ochrany přírody. Návrh teď musí posvětit ještě ministerstvo životního prostředí.

„Máme tady čtyři zóny místo tří, jsou to jiné zóny, než byly doteď, ale plocha divočiny zůstává stejná. A má šanci, že za 15 let se její prostor zvětší. Výstavba se bude odehrávat podle územních plánů, jsou tam i nějaké prostorové rezervy,“ vyjmenoval zásadní novinky zonace ředitel šumavského parku Pavel Hubený, který po schválení neskrýval radost.

Na Šumavu se z Brd vrátil mladý rysí samec

Snímek rysa z fotopasti v NP Šumava

Mladý rys, vyfocený loni na podzim v Brdech, je zpátky na Šumavě. Prokázalo to porovnání snímků z fotopastí. Jak informoval mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák, rysí samec už strávil v převážně západní části parku celou dobu říje.

Návrh nepodpořily obce Hartmanice, Stožec a taky Jihočeský kraj. Jihočeský poslanec za ODS Jan Zahradník uvedl proč. „Vytýkám zonaci, že chybějí zásady péče, podrobný psaný materiál, který by popisoval, co a jak se v daných lokalitách smí a nesmí dělat.“

Novou zonaci teď musí schválit ministerstvo životního prostředí. Postup popsal náměstek ministra Vladimír Dolejský. „Abychom mohli pracovat na znění vyhlášky, bude standardní meziresortní připomínkové řízení a budeme komunikovat se všemi připomínkovými místy, “ dodal náměstek Dolejský.

Nová vyhláška o zonaci by měla platit od prvního ledna příštího roku.

Spustit audio

Související