Řidičům v Táboře končí tříleté martyrium. Otevírá se důležitá dopravní tepna, Budějovická ulice

17. listopad 2021 08:05

V Táboře ve středu končí finální fáze rekonstrukce Budějovické ulice. Jedná se o jednu z nejdůležitějších dopravních tepen ve městě, která byla kvůli stavebním pracem s přestávkami úplně uzavřená skoro tři roky.

„Určitě se na to těším, protože už to bylo dlouhé. Trošku mě zaráží, jak jsou udělané ty chodníky, ale s tím se tady sžijeme a už se těším, že tady budeme moci projíždět,“ říká obyvatel Vít Jakšič.

Podobně jako on vítají otevření Budějovické ulice i další lidé v Táboře. Patří mezi ně Olga Soukupová, která žije v sousední Ústecké ulici. „My se hrozně těšíme, protože bude menší provoz i v naší ulici. Je to trochu problém, protože u nás není ani chodník, ani se dvě auta nevyhnou, takže to není příjemné,“ popisuje.

Město společně s dalšími investory za rekonstrukci Budějovické ulice zaplatilo zhruba 130 milionů korun. Termín dokončení stavby se podařilo dodržet i navzdory nečekaným komplikacím.

„Čekalo nás nejedno překvapení. Například letos jsme našli část starého potrubí z azbestového materiálu. Stavba se musela zastavit, museli jsme podle instrukcí hygieny vytvořit takový tunel, pod ním to rozebrat a odvézt na předepsanou skládku k likvidaci. Samozřejmě se to prodražilo,“ vypráví starosta Štěpán Pavlík.

Čtěte také

Cílem rekonstrukce Budějovické ulice bylo i její oživení veřejnou zelení, která tady několik desetiletí scházela. „Tady vidíme pár záhonů a pár vzrostlých stromů, které mají za úkol hlavně chytit prach v té ulici. Snažíme se to zpříjemnit jak k životu, tak té dopravě,“ ukazuje starosta.

Budějovickou ulicí projede podle posledního sčítání dopravy kolem 20 tisíc aut denně. Hlavně lidé, kteří tady žijí, zároveň potřebují parkovat svá auta. Právě to byl podle starosty jeden z dalších úkolů, se kterým se projektanti museli vypořádat. „Bylo tady hodně míst takzvaně nadivoko, tedy auta stála mimo vyznačený parkovací systém. Když teď srovnáme místa, která byla označená k parkování, tak jich je o něco více,“ uvádí.

Závěrečná etapa rekonstrukce Budějovické ulice je sice u konce, až do konce listopadu tady ale ještě budou pracovat stavaři na dláždění chodníků. To může znamenat i dočasné omezení pro chodce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související