Renesanční kašna na Žižkově náměstí v Táboře i rytíř Roland jsou v péči restaurátorů

5. červen 2024 08:36

V Táboře začala rekonstrukce renesanční kašny z poloviny 16. století na Žižkově náměstí. Kromě kamenné nádrže musí restaurátoři opravit i středový sloup se sochou rytíře Rolanda. Cílem je zachovat památku pro další generace.

„Kašna možná na první pohled nevypadá, že by byla v nějakém havarijním stavu, ale když se podíváte zblízka a detailně, tak už jsou vidět různé pukliny, nerovnosti, nečistoty,“ ukazuje mluvčí města Tábor Luboš Dvořák.

„Zatím neprotéká, ale to je aktuální stav dnes a mohlo by se to samozřejmě v nejbližší době zhoršit. Kašna si opravu určitě zaslouží,“ dodává.

Na obnově kašny pracuje restaurátor Vojtěch Mach Žižka. V jedné ruce má kelímek s pigmentovou barvou, v druhé drží štětec. „Teď tady dobarvujeme nanesené tmely do odstínu toho kamene. Nejdřív jsme upravovali tvar tmelu, aby byl co nejpodobnější původnímu kameni, a teď děláme takovou barevnou retuš,“ vysvětluje.

Čtěte také

S restaurováním středového sloupu se sochou rytíře Rolanda pomáhá akademická sochařka Martina Viková. „Doškrábala jsem poslední kousek, ještě dodělám nějakou prasklinu dole a je to hotové,“ říká.

Restaurátory čeká i oprava kamenných schodů, které u kašny vyrovnávají svažitý sklon Žižkova náměstí, a otestují těsnost nádrže. „Zkusíme kašnu napustit, jestli někde neprotéká. Kdyby náhodou protékala, tak to ještě poopravíme, ale myslím, že by to mělo být v pořádku,“ doplňuje Vojtěch Mach Žižka.

Práce na obnově kašny na Žižkově náměstí v Táboře si vyžádají 335 tisíc korun. Skončit by měly do začátku letních prázdnin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související