Okované cepy, palné zbraně i neobyčejný hrneček. Husitské muzeum v Táboře má novou expozici

11. březen 2024 15:41

Originální husitská výzbroj, věrné repliky, ale i řada interaktivních prvků a nových médií. To vše nabízí nová expozice Husité v Husitském muzeu v Táboře. Podle autorů je moderní, ale zároveň věrná muzejnímu poslání uchovávat a důstojně zprostředkovávat doklady o životě našich předků.

„Jeden ze sálů je věnován husitským zbraním, to je jedna z velmi populárních oblastí historie. Pochopitelně máme před očima okované cepy a další chladné zbraně, které byly vytvořeny ze zemědělského náčiní jako svého druhu nouzová záležitost. A zajímavé je, že zvláště cepy se uchytily a pak se používaly při různých rebeliích a válkách až do 18. století,“ říká ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka.

Další zajímavostí husitských válek a jejich inovací jsou podle něj palné zbraně, zejména krátké, které husité masivně využili v polních bitvách. „Husitské píšťaly, tedy drobnější ručnice, kterými bylo možné skutečně střílet z ruky, jsou jejich vynálezem. A právě ony daly světu slovo pistole, které se používá dodnes,“ připomíná. Píšťala vystavená v Husitském muzeu je jedním ze dvou známých originálů na světě.

Čtěte také

V dalším výstavním sále návštěvníky zaujme svým rozměrem sice malý, ale významem naprosto mimořádný exponát. „Jedná se o takzvaný husitský hrneček. Je to nález z historického Sezimova Ústí, jedná se o středověký keramický koflík, takový obyčejný hrneček nadčasového tvaru, ale na horním okraji nádoby je vyrytý text latinské modlitby a na spodním okraji citace písně, která je připisována Janu Husovi,“ popisuje Jakub Smrčka.

Husitský hrneček je umístěn v osvětlené skleněné vitríně, hned vedle se ale nachází jeho věrný model, na který si návštěvníci mohou sáhnout. „Velkou výhodou celé nové expozice je, že reagujeme na trend, že v muzeu se na věci sahá a že je to zase o jeden smysl víc, kterým můžeme poznávat. Využijí to nejen běžní návštěvníci, ale máme i haptickou linku pro lidi se zrakovým postižením,“ dodává muzejní pedagožka Kateřina Nimrichterová.

Příběh husitství vypráví muzeum v Táboře v deseti výstavních místnostech. Ve všech návštěvníky provází interaktivní prvky, kvízy a hry, klasické exponáty doplňuje digitální obsah v multimediálních kioscích a na obrazovkách. K dispozici je i audioprůvodce v jedenácti jazycích a česká videostopa ve znakové řeči pro neslyšící.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související