Rekordní počet muzikantů hostil rozhlas při Večeru plném hitů s Jihočeským symfonickým big bandem

16. duben 2019

Na čtyřicet hudebníků se objevilo v úterý 16. dubna ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice při koncertu Jihočeského symfonického big bandu. Byl to tedy rekord svého druhu v dlouhodobé koncertní řadě U Tří lvů.

Soubor vznikl před devíti lety z iniciativy klarinetisty Davida Přibyla na pedagogické fakultě Jihočeské univerzity s názvem Jihočeský univerzitní orchestr nestálého nástrojového obsazení. Hrál klasický repertoár.

„Na podzim 2013 se v orchestru objevilo tolik dechových nástrojů, že jsme zkusili zařadit první bigbandové skladby, které byly obohaceny o smyčcové nástroje, flétny, klarinety a lesní rohy. Po neshodách s vedením Jihočeské univerzity o financování a dalším směřování orchestru se orchestr odloučil a od září loňské roku působí pod názvem Jihočeský symfonický big band již nezávisle na této vysoké škole,“ popisuje historii orchestru jeho dirigent Jan Meisl.   

V souboru se setkává studentské svěží mládí s muzikantskou zkušeností. To je to dáno vývojem orchestru, kdy noví členové bývali převážně vysokoškolští studenti či pedagogové.

„Dnes je spektrum širší, ale v orchestru působí i nejmladší hráči, kteří teprve studují střední školy. Každý hudebník, který chce za orchestr položit své muzikantské srdce je do našich řad vítán,“ vysvětluje Jan Meisl.

Jazz a swing i písničky z filmů

Rodák z moravského Kyjova, dirigent, libretista a skladatel Jan Meisl má na svém autorském kontě více než dvě stovky kompozic různých žánrů. Jihočeský symfonický big band má v programové nabídce několik žánrově zaměřených koncertů (Jazz and Swing, Movie-Film, Pop a Rock, Czech Music, Dance Music).

A všechny tyto žánrové oblasti v zajímavém aranžmá organicky propojil na předvelikonočním rozhlasového koncertě. Publikum potěšil Večer plný hitů, kde kromě řady jiných známých písniček zazněly i swingovky Glenna Millera, legendární ragtime Entertainer z filmu Podraz nebo muzikálová klasika Hello Dolly.

Tomáš Klus nahrál v budějovickém rozhlase písničku s kapelou K.R.B. centra Arpida

Tomáš Klus nahrál ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice písničku Marie s kapelou K.R.B centra Arpida

Hudební studio Českého rozhlasu České Budějovice patřilo v neděli odpoledne skupině K.R.B. z centra Arpida pro hendikepované. Právě hendikepovaní hudebníci tu nahrávali společnou písničku se zpěvákem Tomášem Klusem.

„Nově na repertoáru máme My Way s trubkovým sólem Václava Nečase, Ježkovu píseň Svítá z filmu Tmavomodrý svět se zpěvem Lucky Nové i první píseň našeho skvělého bubeníka a zpěváka šestnáctiletého studenta konzervatoře Martina Kajaby. Když tuto muziku hrajeme, s oblibou hráčům na zkouškách říkám, že ty nádherné zážitky v takovém orchestru a s takovou hudbou už v životě nikdy nezažijí,“ podotýká s úsměvem kapelník Jan Meisl.

Jihočeský symfonický big band už má podle Jana Meisla za sebou řadu pozoruhodných koncertů: „Asi největším dosavadním úspěchem byl koncert v pražském kostele Šimona a Judy, kde jsme vystupovali spolu s americkým Cascade Youth Symphony Orchestra. Také přišli letos pozvání na kulturní reprezentaci Jihočeského kraje v Linzi  v polovině května a velmi jsme se těšili na náš první koncert v Českém rozhlase.“

Záznam koncertu nazvaného Večer plný hitů odvysíláme v prvomájovém svátečním programu Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka