Radnici ve Veselí nad Lužnicí zásobuje nová solární elektrárna na střeše. Energie ještě zbývá

3. duben 2023 11:50

Česko zažívá solární boom. Loni bylo v zemi zprovozněno téměř 34 tisíc nových fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem přes 288 megawatt. Vyplývá to z údajů Solární asociace. To představuje meziroční nárůst o 366 procent. První zkušenosti s provozem nové malé solární elektrárny mají na radnici ve Veselí nad Lužnicí.

Na půdě radnice ve Veselí nad Lužnicí se skrývá vestavěná technologická místnost. „Tady jsou soustředěny všechny servery, rozvaděč, telefonní ústředna. Je to zkrátka takový mozek činností a evidencí na městském úřadě,“ vysvětluje starosta Vít Rada.

Místnost nově napájí malá solární elektrárna. „Vzhledem k tomu, že technologická místnost má kontinuálně odběr zhruba půl kilowattu, dávalo nám smysl pořídit na střechu malou fotovoltaiku, která to bude dotovat,“ říká starosta.

Podle technika města Veselí nad Lužnicí Vladimíra Hrubého jsou dosavadní zkušenosti dobré. „Elektrárna běží asi tři měsíce a jsme spokojení. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál, nastanou teplejší dny, takže myslíme, že bude přinášet ještě větší výkon,“ dodává.

Čtěte také

Momentální výkon elektrárny ukazuje mobilní aplikace. „Třeba v tuto chvíli naše 5,6 kilowatt elektrárna dává 4,7 kilowatt, což je super číslo. Už máme nabité baterky na 79 procent, tak asi za hodinu budeme mít nabito na sto procent. To, co nespotřebujeme, bychom tedy mohli prodávat do elektrické sítě. Ještě to nemáme zařízené, ale pracujeme na tom, abychom mohli přebytky prodávat,“ popisuje starosta.

Nedávno elektrárna překonala rekord. „Dosáhla aktuálního špičkového výkonu asi 5,3 kilowatt, z čehož jsem byl překvapený. Všude totiž čteme, že elektrárna podle nastavení panelů a pozice slunce může dosáhnout nějakých 85 procent a my jsme se dostali asi na 95 procent. Měl jsem z toho obrovskou radost,“ dodává Vít Rada.

Město Veselí nad Lužnicí za pořízení malé solární elektrárny včetně baterie zaplatilo přes 400 tisíc korun. Návratnost investice je spočítána na zhruba šest let.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související