Obce chtějí šetřit na veřejném osvětlení. Testují solární lampy, v noci budou svítit méně

31. říjen 2022 11:07

Rostoucí ceny energií nutí šetřit i menší obce a města. Úspory hledají například na veřejném osvětlení. Vypínat ho nechtějí, ale snaží se najít způsob, jak náklady na osvětlení ulic snížit. V pozdních nočních hodinách tak budou svítit méně.

Ve Studené na Jindřichohradecku osvětluje cestu na okraji parku šest nových lamp. Nevede k nim žádný rozvod elektřiny, ale kolem stožáru, těsně pod samotným světlem, jsou fotovoltaické panely. Obec nové osvětlení testuje.

„Je v tom biodynamika, což znamená, že se světlo samo ztlumí. Po půlnoci jde výkonnost na padesát procent, ale je tam pohybový senzor, takže když jde někdo okolo, světlo přidá na intenzitě. Lampa se nabíjí slunečním zářením,“ popisuje starosta Pavel Škoda.

Náklady na jedno solární světlo podle něj byly přibližně stejné jako na výměnu jiného sloupu veřejného osvětlení napojeného na klasické elektrické rozvody, když se do instalace započítají i nutné výkopové práce. „Není potřeba žádné stavební povolení, je výhoda, že se může kdykoli odmontovat a postavit jinam,“ dodává starosta.

Studená nová solární světla testuje i přesto, že zatím nemusí ceny elektřiny řešit, ještě na jeden rok je má fixované. Přesto chce vedení obce vědět, jak budou lampy poháněné sluneční energií fungovat a zda se je vyplatí postupně instalovat i jindy.

Čtěte také

Nová Bystřice už rostoucí ceny energií řeší. „I když jsme přešli na optimalizaci veřejného osvětlení, máme tu už ta šetrná svítidla, dostaneme se z milionu možná na dva, na tři miliony. Jsou to obrovské skokové nárůsty,“ potvrzuje starosta Jiří Zimola.

Protože i jeho město hledá možné úspory na osvětlení, oslovil firmu, která nová světla v ulicích instalovala. „Budeme se bavit o tom, že bychom například od půlnoci do čtvrté hodiny ranní, kdy je provoz na chodnících minimální, snížili intenzitu. Ne, že bychom lampy úplně vypnuli, to nikdy nevypneme, ale může se svítit na padesát, nebo dokonce čtyřicet procent,“ říká Jiří Zimola.

V místních částech ale zatím Nová Bystřice nová světla, která by tlumení svitu v pozdních nočních hodinách umožňovala, nechystá. Čeká na to, zda na modernizaci osvětlení nebude možné čerpat dotaci. Podle starosty totiž není možné moderní lampy napojit na staré rozvody, a tak bude nutná i výměna elektrického vedení.

Spustit audio

Související