Veselí nad Lužnicí koupí Starou radnici. Za historickou dominantu zaplatí 20 milionů, dalších asi sto bude stát oprava

8. leden 2023 10:39

Do jednoho z nejcennějších historických domů ve Veselí nad Lužnicí se vrátí život. Jedná se památkově chráněnou Starou radnici na náměstí Tomáše Garriguea Masaryka, která je už čtyřicet let prázdná. Teď ji město za 20 milionů korun kupuje od soukromého majitele.

„Když jsem poprvé vstoupil do Staré radnice, bylo mi asi pět let, byl jsem tady na karnevalu za Vochomůrku. Teď se vracím s notnou dávkou nostalgie. Ten objekt se mi moc líbí a samozřejmě bych byl rád, kdybychom ho oživili,“ říká starosta města Veselí nad Lužnicí Vít Rada.

Historický objekt je jednou z dominant zdejšího náměstí. „Je to jedna z nejstarších budov ve městě a jedna z nejkrásnějších budov na náměstí. Je to takový komplex budov, který kdysi sloužil jako pivovar, jako radnice, jako restaurace a jako takové společenské zařízení,“ popisuje starosta.

„Město o radnici usiluje možná patnáct, dvacet let, až teď došlo k dohodě s panem majitelem, který pro nás cenu dvacet milionů, která je úměrná tomu objektu, tři roky držel, stabilizoval,“ dodává.

Čtěte také

Podle místostarosty Ladislava Sýkory technický stav budovy odpovídá tomu, že byla čtyřicet let v podstatě nepoužívaná, ale zabezpečená. „Dosavadní majitel opravil střechu a staticky zabezpečil přední trakt. Dnešní stav se dá považovat za hrubou stavbu, kde je ještě hodně práce, aby se z toho vybudovalo něco, co bude použitelné pro město, případně další subjekty,“ uvádí.

Pro koupi Staré radnice se ve veřejné anketě vyslovilo 85 procent respondentů. Patří mezi ně Jitka Bartošková, která na městském úřadě vede organizační odbor. „Budovu Staré radnice mám moc ráda a určitě bude mít pestré využití. Pro náš úřad v ní vidím velký potenciál pro vznik obřadních místností, které město nutně potřebuje. To cítím jako naši slabinu, protože teď se svatební obřady nebo předávání vysvědčení konají v síni městského úřadu, která je z 90. let a funkčně i esteticky už dost pokulhává,“ vysvětluje.

Ve Staré radnici má v budoucnu sídlit také městské infocentrum. Může tady být i galerie, knihovna, pivovar s restaurací nebo můžou vzniknout startovací byty, o které je ve Veselí nad Lužnicí velký zájem. Náklady na rekonstrukci jsou odhadnuty na 80 až 120 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související