Pyžamovej rej, Hrdinný baryton a další songy, druhý návrat k vystoupení Swing Bandu Tábor

Navážeme na předchozí půlhodinku, v níž jsme se vrátili do loňského ledna a ve zkráceném výběru jsme vám přiblížili i s malým historickým exkurzem vystoupení Swing Bandu Tábor pod taktovkou Jakuba Valeše ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Zatímco první polovinu svého rozhlasového koncertu sestavil Swing Band Tábor ze starších, osvědčených evergreenů domácí i zahraniční provenience, tak v té druhé se víceméně spolehnul  v modernějším hudebnějším hávu na své vlastní autorské síly -  pokud jde o hudební složku zhruba z půlky, a pokud jde slovesnou část, tak v celém rozsahu.

Až na jednu výjimku, je svorníkem  všech do pořadu zařazených  písniček textař Petr Bína. A kapelník, zpěvák, autor a trombonista Jakub Valeš  byl při onom vystoupení Swing Bandu Tábor optán,  jak se zrodila spolupráce s Petrem Bínou.

My jsme spolu hráli už dávno v táborské zoopunkové kapele Peshata, pro kterou psal i texty. Pak Petr trochu změnil život a odstěhoval se. A po nějaké době zatoužil psát texty pro trochu jiný typ muziky, a tak vlastně vzniklo před pěti roky cédéčko Swing Bandu Tábor „Do Pyžam!“ postavené pouze na jeho textech.

A právě z toho  alba s obalem výtvarně nápaditě řečeným zazní V Koncertních ozvěnách několik písniček – jako Pyžamovej rej, Hrdinný baryton nebo Tam, kde mám svou skrýš , ale jiné songy  jako Radost z úlovku  nebo Možná na mě vzpomínáš představující zajímavou tvorbu sympatického jihočeského Swing Bandu Tábor.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Jiří Kasal
Spustit audio