Prodanou nevěstu hrálo Jihočeské divadlo přímo na návsi v Holašovicích

21. červenec 2021

Štíty takzvaného selského baroka na návsi v Holašovicích se staly dokonalou kulisou pro Prodanou nevěstu. Přímo uprostřed vesnice, která je zapsaná na seznamu UNESCO, sehrálo operu Bedřicha Smetany Jihočeské divadlo. Na inscenaci se podílel i dětský pěvecký sbor Jitřenka a také místní obyvatelé.

Zasadit Prodanou nevěstu právě na holašovickou náves bylo pro režiséra Tomáše Ondřeje Pilaře splněným snem a také jasnou volbou. „Smetana toto dílo napsal v 60. letech 19. století a datace na štítech selského baroka odkazují právě k těmto letopočtům. Holašovice jsou podle mého názoru jediné místo ve vesmíru, kde si člověk skutečně může představit, že vstoupí do Smetanovy partitury a ocitne se uprostřed Prodané nevěsty,“ vysvětlil.

Na travnaté holašovické návsi tak kromě zastřešeného pódia, na kterém seděl orchestr, přibylo jen pár selských židlí a stolů ozdobených džbány s květinami.

Režisér Tomáš Ondřej Pilař pojal svou inscenaci zcela klasicky. „Souvisí to i s tím, že jsme se rozhodli pro téměř dokonalé repliky dobových krojů, které máme zapůjčeny z mnoha institucí. Celkem 150 účinkujících rozehrává příběh, jako kdyby se diváci ocitli uprostřed filmu,“ popsal.

Čtěte také

Vesnice vstoupila do děje komické opery se vším všudy – díky pochopení místních obyvatel tu Jihočeské divadlo našlo dokonalé zázemí. „Je dobré si uvědomit, že v Holašovicích stále žijí lidé. Vážíme si toho, že nás hostí, že můžeme doslova na jejich dvorky, do jejich hospodářského zázemí, půjčujeme si do nich stroje, vybavení, nábytek. Vesnice se prolíná svou realitou do naší inscenace,“ dodal režisér.

Uskutečnila se pouze dvě představení, na která se ale celý ansámbl velmi těšil. „Holašovice jsou nádherné místo a originální prostředí je mnohem lepší než namalované kulisy,“ komentovala Ivana Veberová, představitelka Mařenky. „Holašovice se k Prodané nevěstě vysloveně hodí, přináší nám to pocit, že nehrajeme, ale opravdu to žijeme,“ přidal se Amir Khan, který ztvárnil Jeníka.

A o splněném snu mluvil i starosta Jankova, pod který Holašovice spadají, Jan Jílek. „Ta myšlenka ve mně uzrávala zhruba deset let. Když jsem viděl oči pana režiséra, když přišel na náves a hned věděl, jak to bude hrát, byl to splněný sen,“ řekl.

Ukázku z opery Prodaná nevěsta hrané na holašovické návsi přináší kulturní magazín Kavárna. Dále pořad připomíná, že kniha Jiřího Hájíčka Selský baroko dostala audiopodobu, představuje výstavu Historie vytesaná do kamene v Muzeu Jindřichohradecka a nabízí recenzi knihy Daniela Prokopa Slepé skvrny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.