Prochladnutí, mokré plavky i sex usnadní bakteriím cestu do močového měchýře. Tam způsobí zánět

9. srpen 2022

Doba prázdnin a dovolených nás vede do přírody, k vodě i do společnosti. Často se zdržíme u večerního táboráku dlouho do noci nebo se koupeme v bazénech, přehradách i rybnících. Může to nějak ohrozit naše močové ústrojí? O tom mluví v magazínu Zdravíčko lékař Aleš Petřík z urologického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Hrozí podle něj především záněty močových cest. „Nejčastější jsou bakteriální záněty dolních cest močových, tedy močového měchýře, u žen. To asi bohužel k létu patří. Dále nás mohou provázet i jiné urologické obtíže spojené s horkým prostředím, a to ledvinové kameny, “ uvádí.

Bakteriální záněty dolních cest močových trápí mnohem častěji ženy. „Je to dáno anatomií. U žen je močová trubice podstatně kratší a náchylnější k tomu, aby bakterie vzestupně prošly od ústí močové trubice dovnitř do močového měchýře. Tam se množí a způsobují problémy. Mohou i překonat překážku mezi měchýřem a močovodem, postoupit nahoru a způsobit zánět ledvin,“ vysvětluje Aleš Petřík.

Běžné záněty dolních močových cest jsou spíše nepříjemné, neznamenají zásadní problém pro naše zdraví. Pokud ale postoupí do ledvin, mohou být závažné zejména u osob s poruchou imunity a starších lidí s cukrovkou.

Jak uvádí Aleš Petřík, záněty močových cest jsou v naprosté většině bakteriálního původu. Mohou k nim však přispět další faktory, například prochladnutí. „Pokud prochladneme, omezí to přirozenou bariéru, která brání bakteriím projít. Spouštěcím mechanismem bývá prochladnutí večer venku, to, že si nesundáme mokré plavky po koupání, ale i stres nebo pohlavní styk. To všechno usnadní bakteriím cestu do močového měchýře,“ dodává.

Celý rozhovor s urologem Alešem Petříkem o zdravotních potížích typických pro letní období si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související