Pro samosběr okurek u Radomyšle na Strakonicku se nadchly stovky lidí

3. srpen 2019 13:17

U Radomyšle na Strakonicku nabízí farmáři už několik let samosběr nakládaček. Díky této formě sklizně nemusí pěstitelé najímat brigádníky, okurky navíc udělají radost i klientům z nedalekých sociálních zařízení.

„Okurky nabízíme k samosběru šestým rokem. Celorepublikově je nedostatek pracovní síly, a proto my to řešíme samosběrem. Musím říct, že je stále v oblibě, zákazníci jsou spokojení, že si můžou sbírat sami,“ říká farmářka Lenka Miklasová.

Pole zaplní v létě stovky lidí. Termín sběru se odvíjí od toho, jak jsou okurky dorostlé. Zájemci se musí nejprve u farmářky objednat a ta je pak obvolává s informací, kdy mohou přijet.

Pravidelně sbírá okurky u Radomyšle Iveta Homolková ze Strakonic. „Už sem jezdíme léta. Jsme na vzduchu, popovídáme si a hlavně je to čerstvé. Pak si okurky zavařím podle svého letitého receptu, takže to není jako z obchodu,“ vypráví.

Na samosběr jahod čekají lidé ve frontách, někteří stejně odejdou s prázdnou

Samosběr jahod

Na jihočeských polích s jahodami jsou tlačenice. Stovky lidí si chtějí ovoce vlastnoručně natrhat a jahody mizí z plantáží velmi rychle. Kvůli jarním mrazům a kroupám, které úrodu poničily, je jich letos méně, o to větší je zájem.

Na poli hrbí záda i Petra Očenášková z Mačkova u Blatné. Okurky ale neskončí v její kuchyni. „My sbíráme pro klienty Domova Petra Mačkov. Zavaříme je a použijeme na výrobu rychlokvašek, budeme vyrábět limonády. Dále sem jezdí také zaměstnanci z domova pro osoby se zdravotním postižením z Oseka. Všechny tyhle výpěstky dostaneme zadarmo, a to jsme moc rádi,“ vysvětluje.

I když letos u Radomyšle moc srážek nespadlo, Lenka Miklasová je s úrodou okurek spokojená. „Úroda je dobrá, i když opravdu máme hrozné sucho a vodu na pole dovážíme. Výhodu to má určitě v tom, že se tolik nešíří plísně,“ dodává.

Lidé si můžou na pole u Radomyšle na Strakonicku přijít okurky sesbírat do 20. srpna.

Spustit audio

Související