Na samosběr jahod čekají lidé ve frontách, někteří stejně odejdou s prázdnou

15. červen 2017

Na jihočeských polích s jahodami jsou tlačenice. Stovky lidí si chtějí ovoce vlastnoručně natrhat a jahody mizí z plantáží velmi rychle. Kvůli jarním mrazům a kroupám, které úrodu poničily, je jich letos méně, o to větší je zájem.

S prázdnou musely nakonec z plantáže odjet Anna Suchomelová a Věra Janečková z Českých Budějovic. „Vůbec jsme netušily, že je takový zájem.“ „Slíbila jsem doma jahodové knedlíky a bublaninu a teď budou zklamaní,“ komentovaly.

Sběračů, kteří přišli pozdě, bylo víc. „Ráno byl blázinec, fronta tady stála už od šesti hodin, nestíhali jsme vážit prázdné košíky,“ popisoval Jan Černoch, který pěstuje druhým rokem jahody v Chlumci nedaleko Olešníku.

„Pokud tady byli lidé od šesti, tak to je jako když jsme v 70. letech čekali na zájezdy do Jugoslávie před Čedokem. Zkusíme jet ještě jinam,“ dodala jedna z žen, na kterou jahody nezbyly.

Úrodu si naopak odvezl Jiří Bošanský z Českých Budějovic, který strávil na plantáži dvě a půl hodiny. „Opravdu mě překvapilo, kolik tu bylo lidí. Já jdu po noční a stejně už mě předběhli. Byla to trochu tlačenice, než otevřeli vrata,“ řekl.

Z hektarové plantáže zmizely jahody za hodinu a půl. „Vlastně je příjemné, když se to rychle sebere a jahody jdou ke svému spotřebiteli. Alespoň se žádná nezkazí, plíseň je také rychlá. Pro sebe jsem si ale nic nasbírat nestihl,“ dodal Jan Černoch.

I když je letos jahod méně, jihočeští ovocnáři příliš nezdražili. Lidé zaplatí za kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod od 40 do 55 korun.

Spustit audio