Jihočeští zemědělci sklízí. Výnosy jsou v průměru vyšší než loni

12. červenec 2019 10:16

Kombajny a nákladní auta už můžete potkat i na jihočeských polích. Žně letos v kraji začaly o něco dříve než obvykle, podobně jako v loňském roce, protože obilí nedozrávalo přirozeně a začalo usychat.

Jako první přišel na řadu ozimý ječmen. Někde už zemědělci začali sklízet i ranější odrůdy pšenice a také řepku. Úrodu v některých oblastech výrazně ovlivnilo lokální sucho. Některé oblasti kvůli němu očekávají menší výnosy než v loňském roce.

„Očekáváme průměrné výnosy. Z řepky je to kolem tří tun z hektaru, u pšenic až pět a půl tuny. Letošní sucho nás zasáhlo více než to loňské,“ říká předseda ZOD Sedlec Milan Pešek.

Ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná je zatím s úrodou řepky a obilovin spokojená, výnosy jsou podle ní zatím vyšší než loni. V průměru činí šest tun z hektaru, loni to bylo pět tun.

Zákaz glyfosátů může pro zemědělce znamenat ztráty i omezení ve výrobě

pesticid

Glyfosáty jsou v zemědělství na ústupu. Stát od letošního roku zakázal jejich používání na urychlení a dozrávání obilí. Experti se přou o spojitosti těchto chemických látek s rakovinou.

Hůře je na tom píce. „Porosty luk po prvních sečích vypadají špatně, druhá seč se jeví nadějnější pouze u jetelovin. Na Třeboňsku zasychá kukuřice nastojato, protože tu spadlo za červen jen dvacet čtyři milimetrů srážek,“ uvádí Šťastná.

Zemědělci sklizeň zatím uskladňují, na trh se dostane až po žních. Například sedleckému družstvu zbývá sklidit ještě asi 1 000 hektarů pšenice, 300 hektarů ječmene a 200 hektarů řepky.

Spustit audio

Související