Jihočeští zemědělci budou mléko vozit do Německa. Nedohodli se s Madetou

7. červen 2019 06:00

Největší česká mlékárna Madeta přijde o dvě stě tisíc litrů mléka denně. Mlékárenské a hospodářské družstvo JIH se s mlékárnou nedohodlo na ceně.

Bude proto prodávat mléko od jihočeských zemědělců do Německa. Madeta musí do začátku července získat surovinu na výrobu svých produktů jinde.

 „Je to nepříjemné, ale nemůžeme proti tomu nic dělat. Mají na to právo a určitě vědí, proč to dělají,“ okomentoval snížení dodávek mléka generální ředitel jihočeské Madety Milan Teplý.

Rozhodla cena

Mlékárenské družstvo JIH vyveze víc mléka do Německa. Firmě Goldsteig v bavorském Chamu, se kterou spolupracuje už od roku 2004, dodává v současnosti už čtyři sta tisíc litrů denně. Rozhodla cena, potvrdil předseda JIHu Karel Bednář.

Až miliarda obratu

Německá mlékárna nabídla jihočeským zemědělcům téměř o třicet haléřů víc za litr mléka než Madeta. To produkci jihočeské mlékárny významně ovlivní, dodává Milan Teplý. „Podle toho, kolik mléka neseženeme, o tolik budeme muset pokrátit výrobu trvanlivého mléka v Pelhřimově a omezit sušení mléka pro arabský trh v Jindřichově Hradci. V nejhorším případě by to mohla být až miliarda dolů v ročním obratu,“ dodal Milan Teplý.

Odliv mléka do Německa se podle ředitele Milana Teplého odrazí i na návratnosti investic Madety. „Investujeme poměrně značné obnosy finančních prostředků do výstavby nové mlékárny, ale ta nebude mít surovinu, čili investice nebude tak úspěšná, jak se podle průvodních propočtů zdálo.“

Mlékárna shání surovinu

Mlékárenské družstvo JIH ohlásilo Madetě snížení dodávek mléka před půl rokem. Český rozhlas zjistil, že zatím má mlékárna přislíbeno z jiných zdrojů padesát tisíc litrů denně. „Dostali jsme kamarádskou výpomoc z mlékařského sektoru Jihlavské mlékárny, v Jihočeském kraji lovím mléko, kde se dá, i u těch, kteří dávali do jiné mlékárny, ale to je opravdu malé množství. Koho potkám, toho se ptám, jestli by mi nedal mléko. Možná budu dojit i pampelišky, to já nevím.“

Agrární komora

K situaci se vyjádřila taky ředitelka jihočeské Agrární komory Hana Šťastná. „Je škoda, že největší jihočeská odbytová společnost JIH a největší jihočeská mlékárna nedokáží nastavit logicky nejvýhodnější maximální spolupráci. Každopádně agrární komora nezasahuje do dodavatelsko-odběratelských vztahů a k odklonu suroviny zřejmě došlo na základě patnáctileté prověřené korektnosti a cenové politiky bavorské mlékárny,“ konstatovala Hana Šťastná.

Mlékárenské družstvo JIH začne padesát procent mléka od svých dodavatelů vozit do Německa od prvního července.

Spustit audio

Související