Biologické centrum v Českých Budějovicích čeká rozsáhlá přestavba

4. červen 2019 11:00

Vytvořit moderní pracoviště pro vědu a místo pro setkávání lidí. To je cílem velké rekonstrukce Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Rekonstrukce potrvá deset až patnáct let a bude stát téměř tři miliardy korun. „Stávající budovy budou modernizovány a především propojeny v jeden celek,“ řekl jeden z autorů architektonické studie Martin Krupauer z Atelieru 8000.

„Chceme vytvořit novou páteř, na kterou budou jednotlivé budovy napojeny tak, aby postupně systematicky vytvořily jeden celek. Do centrální osy bude vstupovat zeleň jak ze stran tak ze shora,“ dodal.

Spojení s univerzitou

Biologické centrum se otevřeným prostorem napojí na Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity, vysvětluje Martin Krupauer. „V kříži, kde se všichni budou potkávat, vznikne jakési náměstí vědy a vzdělání, kde vyroste i alej, která umožní ve stínu debatovat a potkávat se.“

Z administrativní budovy se stane výzkumná budova, dodává ředitel Biologického centra Libor Grubhoffer. „Víme, že tam budou laboratoře pro entomologický ústav a laboratoře oddělení tropické ekologie. Technické pomocné servisní služby včetně ředitelství získají nové kanceláře vedle knihovny,“ doplnil.

První stavební práce by měly začít ve druhé polovině příštího roku.

Spustit audio

Související