Zákaz glyfosátů může pro zemědělce znamenat ztráty i omezení ve výrobě

7. leden 2019 15:34

Glyfosáty jsou v zemědělství na ústupu. Stát od letošního roku zakázal jejich používání na urychlení a dozrávání obilí. Experti se přou o spojitosti těchto chemických látek s rakovinou.

Zemědělci zase nejsou jednotní v tom, jak moc jsou pro jejich produkci glyfosáty potřebné. I přesto, že pro ně můžou znamenat ztráty a omezení.

Mohli by to pocítit na tržbách za mléko. Mlékařské a hospodářské družstvo Jih stanovilo totiž cenu mléka v závislosti na využití glyfosátů. „Dohodli jsme se, že nebudeme používat tato krmiva. V případě, že by se to nedodržovalo, přišli bychom o třicet haléřů na každém litru mléka,“ říká předseda českokrumlovské Agrární komory Václav Jungwirth.

Zákaz využívání glyfosátů před sklizní řepky může podle něj znamenat pro zemědělce ale i ztráty. „Ten porost se sklízí nerovnoměrně zralý a tím dochází k vyšším ztrátám při sklizni, to znamená, že semeno nejde ze sklízecí mlátičky ven zpátky na plochu a ztráta se může odhadovat do deseti procent celkově sklizené plodiny,“ dodává.

Myslivci bez broků a rybáři bez olůvek? Evropská unie chce zakázat používání olova

Rybář, prut, naviják, olovo, olůvko, rybaření

Zakažte používání olova jako střeleckých broků, kulových střel a rybářských olůvek. Tak by se dala zjednodušeně shrnout zpráva Evropské agentury pro chemické látky a její doporučení Evropské komisi.

Podle agronoma zemědělského družstva Podkleťan Křemže Tomáše Bártla není nutné glyfosáty používat před sklizní. „Jsme schopní se bez toho obejít. Glyfosát byl vynalezen jako herbicid, to znamená používat ho na hubení plevelu, ne u předsklizňových aplikací a usnadnění mechanické sklizně,“ komentuje.

Za porušení zákazu používání glyfosátů na urychlení dozrávání a vysušování rostlin hrozí zemědělcům pokuta až do výše čtyř milionů korun.

Spustit audio

Související