Pro mladé fotbalisty se otevírá klubová akademie Dynama České Budějovice

23. červen 2018 08:50

Od července bude plně v provozu klubová fotbalová akademie Dynama České Budějovice. Ta navazuje přímo na práci Regionální fotbalové akademie Jihočeského kraje.

Působit v ní budou například David Lafata, Stanislav Rožboud nebo Pavel Malura. Ve světě fotbalu, a nejen toho jihočeského, známá jména. Podle manažera regionální akademie je systém nastaven tak, že trenéři nemohou dostat méně než třicet tisíc korun.

Vše začalo aktivitou ředitele Základní školy Máj I v Českých Budějovicích Luboše Staňka. „Před zahájením školy a vůbec celé akademie jsme měli společné setkání s rodiči, kdy padlo mnoho dotazů na toto téma. Kvitovali s povděkem, že prvořadá bude příprava školní, aby děti, které se nestanou top fotbalisty, měly základ jako ostatní žáci. Škola byla položená na první místo a potom tedy fotbalová akademie,“ uvedl.

V podobném duchu se dívá na vztah sportovců ke vzdělání předseda Jihočeského fotbalového svazu Jan Jílek. „Rodiče i hráči pochopili, že je to zkrátka proces. Z devadesáti procent převládá velké nadšení a spokojenost,“ dodal.

Podle Jana Jílka, který je také uznávaným ligovým rozhodčím, mezi hlavní úkoly pedagogů a odborných trenérů patří skloubení školy, života na internátu a tréninku na hřišti.

Jedním z trenérů klubové akademie Dynama České Budějovice bude kanonýr David Lafata. Zároveň se bude věnovat pedagogické práci v českobudějovickém Gymnáziu Česká. Jak sám říká, na studenty se pečlivě chystá. „Těším se a uvidíme, co budu říkat po první měsíci,“ usmál se.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související