David Lafata bude působit na budějovickém gymnáziu, k tomu si zahraje za Olešník

16. květen 2018 11:30

Fotbalový útočník David Lafata po sezoně ukončí profesionální kariéru ve Spartě. Autor bezmála 200 ligových branek bude od října působit na sportovním gymnáziu v Českých Budějovicích.

„Určitě to pro nás bude skvělé a něco nám to dá,“ říká Tadeáš Bečvář, který na českobudějovickém Gymnáziu Česká ve sportovní třídě studuje a hraje fotbal.

„Máme obrovskou radost z toho, že jsme se s Davidem Lafatou domluvili. My Češi bohužel asi pořád neumíme docenit legendy českého sportu. Bude pro naše studenty obrovským příkladem a věřím, že je bude díky svým zkušenostem, které získal, posouvat dál,“ komentuje ředitel Antonín Sekyrka.

David Lafata nastoupí do školy v říjnu. Stane se členem pedagogického sboru. Co konkrétně ho při sportovních trénincích se studenty čeká, to ještě moc netuší. „Zatím jsme se s panem ředitelem bavili tak nějak obšírněji, ale pak si spolu ještě sedneme a upřesníme si to,“ říká sparťanský kanonýr.

Sám Lafata právě v této škole, která se dříve jmenovala Gymnázium olympijských nadějí, složil maturitní zkoušku. Nepřichází tedy do zcela neznámého prostředí.

Vzpomněl si i na příhody ze základní školy, kde se pod vedením učitele slávisty učili shodu podmětu s přísudkem i na větách typu: „Pomalí sparťani nedali gól.“

„To byla specialita pana učitele. Já to dělat nebudu. Ale samozřejmě budu radši, když tam budou sparťani,“ směje se David Lafata.

Studenti se na svého trenéra mohou přijít podívat i na fotbalové hřiště. Potvrdil totiž, že novou sezonu začne v Olešníku. Nemůže se dočkat, až letošní sezona skončí, začne novou kapitolu svého života a zahraje si jihočeský krajský přebor. „Dlouho jsem nehrál, tak se už těším,“ dodává.

V Olešníku začínal před třiceti lety jako malý šikovný fotbalista, teď se tam vrací jako velká česká fotbalová hvězda. David Lafata ale hvězdné manýry po světě určitě neposbíral. „Hlavně budu hrát doma. Budou tam kluci, se kterými jsem třeba začínal nebo jsem si s nimi zahrál ještě v Českých Budějovicích, takže na to se těším,“ uzavírá.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související