Přišlo 60 z 61 voličů. V Radimovicích u Tábora byla nejvyšší účast v republice

9. říjen 2018 14:42

Šedesát z jednašedesáti zaregistrovaných voličů přišlo o víkendu k volbám v Radimovicích u Tábora. Obec tak zaznamenala celorepublikově nejvyšší volební účast, která v přepočtu činí 98,36 procent. Lidé měli na výběr ze dvou kandidátek, volili sedm zastupitelů.

„Tady se vytvořily dvě skupiny občanů. Polovina by ráda pokračovala ve stylu, jak se to tady dělalo, druhá polovina by to ráda už ponovu,“ vysvětluje vysokou účast místní obyvatel Jiří Matyš.

K volební urně se nedostavil pouze jediný člověk. „Ten je v současné době v nemocnici, ale jinak všichni šli k volbám, aby tedy uspěla ta polovina, se kterou sympatizují,“ dodává Jiří Matyš.

Jeho slova potvrzuje i další z místních, Arnošt Tabášek. Že bude vysoká volební účast, podle něj naznačovalo už předvolební dění. „Kandidáti do zastupitelstva si sami obcházeli lidi, hovořilo se o tom, a proto všichni pochopil tu důležitost a přišli k volbám,“ popisuje.

Rvačka a hanlivé nápisy. Jihočeští policisté řeší tři incidenty, které se staly během voleb

Volební místnost Kuřimany

Tři trestné činy v souvislosti s volbami řeší jihočeští policisté. Dva voliči se poprali před volební místností v Lužnici na Jindřichohradecku. Na dvou místech zatím neznámí pachatelé pomalovali vrata domu a silnici hanlivými nápisy.

Vysoká tu byla i účast v komunálních volbách před čtyřmi a osmi lety. Vždy překročila 90 procent.

Dosavadního starostu Lubomíra Hniličku, který kandidoval za SNK Radimovice u Tábora, zájem místních těší. Zvláštní vysvětlení pro něj ale nemá. „Samozřejmě, že obec se dotýká každého z nás, tak má každý zájem podílet se na jejím chodu,“ říká.

Naopak jen zhruba jedna pětina voličů přišla k volebním urnám v Libáni na Jičínsku, kde odvolilo 293 z 1407 lidí. Účast tedy činila 20,82 procent.

Radimovice u Tábora
Spustit audio

Související