V Kuřimanech přijel k volbám i nejmladší obyvatel – třítýdenní Honzík

6. říjen 2018 15:24

Češi zvolili nové zastupitele a někde i senátory. Komisaři zavřeli volební místnosti úderem čtrnácté hodiny. Obcí s nejmenším počtem voličů na Strakonicku byly Kuřimany. Volební účast tam mají ale vždy vysokou.

Mezi posledními voliči dorazila sedmatřicetiletá Michaela Kašparová a nepřišla sama. „Mám tady posilu, tříletého Josífka a jeho bratříčka, třítýdenního Jeníčka. Vzali jsme ho s sebou, aby viděl, co ho čeká, ale on to celé prospal,“ komentovala s úsměvem.

V Kuřimanech je tradičně vysoká volební účast. V sobotu už přišli jenom opozdilci. „Většina voličů odvolila, ale ještě čekáme na jednoho, který přijede z práce asi kolem poledne. O dvou víme, že nepřijdou, jsou nemocní, a jeden další je na dovolené, tak ten určitě nepřijde,“ řekla zapisovatelka Ludmila Chvostová, která byla členkou volební komise poprvé už před patnácti lety.

„Většina voličů přijde ráda do volební místnosti si s námi popovídat, ale samozřejmě jim záleží na tom, jak ta vesnice bude dál vzkvétat, jak to tady bude dál vypadat,“ dodala.

Někteří lidé si museli návštěvu volební místnosti zopakovat

V Písku mají netradiční volební místnost – bývalý výměník tepla. V části je stále výměník, v části restaurace, která je v době voleb zavřená

Tisíce lidí se zúčastnily komunálních voleb i v Jihočeském kraji. Mezi prvními voliči převažovali většinou senioři. Platilo to například i o volební místnosti v Truhlářské ulici v Písku.

Do volební místnosti vstoupila i hlídka obvodního oddělení Policie České republiky ve Volyni. „Já jsem nadpraporčík Hlavín, jezdíme po volebních místnostech a dohlížíme na veřejný klid a pořádek, aby nedošlo k narušení průběhu voleb,“ vysvětlil policista.

Ve všech volebních místnostech, které navštívil, podle jeho slov panovala vynikající atmosféra. „Všichni lidé, kteří se podílejí na průběhu voleb, jsou skvělí. Známe se tady už léta, tak to probíhá vždycky dobře,“ doplnil.

Volby v Kuřimanech se nesly v přátelském duchu, členky volební komise se proto už teď těší na ty následující.

Spustit audio

Související