Poprvé v řádném termínu volí své zastupitele lidé v Polné na Šumavě

6. říjen 2018 07:20

Za sebou už mají krajské, parlamentní i prezidentské volby. Vůbec poprvé ale v Polné na Šumavě volí zastupitele v řádném termínu. Obec na Českokrumlovsku vznikla k 1. lednu 2016 vyčleněním z Vojenského újezdu Boletice. Její první vedení tak bylo ve funkci pouze dva roky a deset měsíců.

Jako první v malé místnosti obecního úřadu Polná odvolil Jaroslav Klacek z místní části Květušín. „Končil jsem včas v práci, šel jsem nakoupit, tak jsem se stavil, abych se nemusel vracet. Při předchozích volbách jsem ještě bydlel v Boleticích, takže tu mám první obecní volby,“ řekl.

Krátce po něm dorazil i pan Martin, který uvítal, že může v místě bydliště volit své zástupce. „Dřív to bylo pod vojenským útvarem, takže zástupci se nevybírali mezi občany. Spravoval to újezdní úřad v Boleticích, takže lidé neměli moc šanci tady do toho hovořit,“ vzpomněl.

Místní měli zpočátku obavy, ale osamostatnění obce Polná se povedlo

Polná na Šumavě

Spolehlivý chod obecního úřadu, zprovoznění vodovodů nebo svoz odpadu. Obec Polná na Šumavě musela za dva roky samostatné existence vybudovat pro obyvatele základní občanskou vybavenost.

V čele čistě ženské volební komise sedí Květa Nováková. Ta už má zkušenost s volbami krajskými, parlamentními i prezidentskými. „Přípravy byly stejné jako na všechny volby. Samozřejmě bylo třeba se nejdřív sejít, domluvit, pak bylo školení v Krumlově a půlhodinky před začátkem voleb příprava místnosti,“ popsala.

Při prvních komunálních volbách v mimořádném termínu přišli podle ní odevzdat hlas úplně všichni lidé, kteří v obci trvale žijí. „Já si myslím, že teď to může být zrovna tak. Myslím, že přijdou všichni, co tady jsou,“ dodala. V seznamu volební komise je zaregistrováno 154 voličů.

Spustit audio

Související