Primátorem Českých Budějovic se znovu stal Jiří Svoboda z hnutí ANO

15. listopad 2018 15:12

Zastupitelé Českých Budějovic ve čtvrtek volili nové vedení krajského města. Krátce před polednem se stal primátorem Jiří Svoboda z hnutí ANO. To utvořilo koalici s Občany pro Budějovice a uskupeními Společně pro Budějovice – Lidovci a TOP 09 a Starostové a nezávislí a Čisté Budějovice.

Jiří Svoboda získal 32 z 45 hlasů. Zastupitelé ještě předtím odhlasovali, že volba primátora bude veřejná. Jiří Svoboda za zvolení poděkoval a následovala volba uvolněných členů městské rady, respektive náměstků primátora.

Primátor Českých Budějovic bude mít celkem šest náměstků. Prvním náměstkem zastupitelstvo zvolilo Juraje Thomu z hnutí Občané pro Budějovice, který funkci primátora města zastával v letech 2006 až 2014.

Dalším náměstkem za Občany pro Budějovice se stal Ivo Moravec. Dva náměstky primátora má také hnutí ANO, konkrétně jsou to František Konečný a Petr Holický. Za uskupení Společně pro Budějovice – Lidovci a TOP 09 zastupitelé zvolili náměstkem Tomáše Bouzka a za Starosty a nezávislé a Čisté Budějovice Viktora Vojtka.

Obsazení postů hned v úvodu jednání kritizovala opozice. Počet náměstků považuje za příliš vysoký, což podle ní zbytečně zatěžuje městský rozpočet.

Budějovice dál povede Jiří Svoboda, prvním náměstkem má být jeho předchůdce Juraj Thoma

Podpis koaliční smlouvy v Českých Budějovicích

Hnutí ANO jako vítěz komunálních voleb v Českých Budějovicích pravděpodobně obhájí post šéfa radnice. Primátor Jiří Svoboda ve středu podepsal koaliční smlouvu.

Například Občanský demokrat Martin Kuba řekl, že ještě v roce 2010 radnice fungovala jen se třemi náměstky. K tomuto názoru se přidal i Petr Braný z KSČM, podle něj je to zatížení nejen pro úřad, ale i pro obyvatele, kteří se pak hůř vyznají v tom, který náměstek zastává danou oblast.

Do jednání ustavujícího zastupitelstva zasáhla i celostátní politika. Tomáš Kuboušek z uskupení Společně pro Budějovice zastupitele vyzval, aby se distancovali od premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo a rolí Babišova syna.

Na to reagovalo několik zastupitelů, například Vojtěch Filip z KSČM řekl, že je třeba ctít presumpci neviny. Lukáš Mareš, lídr České pirátské strany, se pak zastupitelů ANO zeptal, jestli chystají ke kauze nějaké vyjádření. Ti mu ale na jeho dotaz neodpověděli.

Spustit audio

Související