V nejodlehlejší části Budějovic, obci Kaliště, čekají na vodovod už desítky let

13. listopad 2018 11:35

Suché roky připravily o vodu některé studny v obci Kaliště. Osada patří pod České Budějovice a zároveň je nejodlehlejší a poměrně izolovanou městskou částí. Desítky let se nedaří uskutečnit stavbu nového vodovodu.

Když vyschnou místní studny, jsou někteří lidé odkázáni na vodu z cisteren. „Cisterna stává na návsi na konečné autobusu,“ popisuje Radka Vaňatová situaci, která tu v posledních letech nastává téměř každé léto.

Lidé mají své studny, ale některé v létě vysychají, tak si musí pomáhat navzájem. „Někteří chodí pro vodu třeba k dětem, ale jiní takovou možnost nemají a na základě toho, že jim vyschla studna úplně až na čerpadlo, se to řešilo,“ dodává Radka Vaňatová.

Obyvatelé Kaliště sepsali v létě petici za nový vodovod. Jak připomíná starousedlík Jan Vaňata, projekt i materiál na budování byl připravený už před třiceti lety. „Po revoluci jsme připadli k Budějovicím a všechno se někde ztratilo. Trubky se odvezly, nevíme kdo, nevíme jak, čistička také zmizela, pak se zdejchnul i projekt. Tak se nechal udělat nový asi v roce 2006, od té doby uplynulo už zase dvanáct let a teď je další verze toho projektu,“ říká.

Ve Valtínově je málo pitné vody, lidé ji smí používat jen pro osobní spotřebu a hygienu

Zalévání

Omezení užívání pitné vody platí ve Valtínově na Jindřichohradecku. Obec Kunžak, pod kterou tato místní část spadá, vydala kvůli suchu zákaz na téměř tři měsíce. Některým obyvatelům se to nelíbí.

Podle náměstka českobudějovického primátora Petra Holického je pro přivedení vodovodu do obce Kaliště nutné zřídit přípojku na několik kilometrů vzdálený zdroj vody. V posledních letech tam postup komplikovaly majetkoprávní spory.

Projekt je ale připravený. „Pokud se podaří doprojednat všechny záležitosti ve stavebním a vodoprávním řízení, tak by bylo možné ještě letos uskutečnit výběrové řízení na zhotovitele. Pokud bude mírná zima, začalo by se s pokládkou vodovodu a na jaře by mohl být hotov. Pokud však zima bude tuhá, tak se to o pár měsíců zdrží,“ uvádí Petr Holický.

Nedostatek kvalitní vody ve studních podle náměstka město supluje pomocí cisteren s pitnou vodou i během podzimu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související