Budějovice dál povede Jiří Svoboda, prvním náměstkem má být jeho předchůdce Juraj Thoma

25. říjen 2018 07:27

Hnutí ANO jako vítěz komunálních voleb v Českých Budějovicích pravděpodobně obhájí post šéfa radnice. Primátor Jiří Svoboda ve středu podepsal koaliční smlouvu.

ANO se dohodlo s hnutím Občané pro Budějovice, zástupci kandidátky Starostové a nezávislí a Čisté Budějovice a kandidátky Společně pro Budějovice – Lidovci a TOP09. Součástí smlouvy je kromě programových priorit také rozdělení postů v radě.

Primátor Jiří Svoboda z hnutí ANO vidí hlavní úkoly nové koalice v dopravě. „Budeme všemožně podporovat urychlení výstavby dálnice D3 a stavby návazné, jako je severní spojka, jižní tangenta, podjezd pod nádražím. Tíží nás také parkování, takže je potřeba rozšíření parkovacích možností ve městě, ať už formou výstavby záchytných parkovišť nebo parkovacích domů,“ vyjmenoval.

V pevnost koalice podle svých slov věří. „I naše hnutí si prošlo za poslední čtyři roky určitou vnitřní očistou. Koalice, kterou jsme s hnutím Občané pro Budějovice uzavírali před čtyřmi lety, vydržela necelý rok právě z toho důvodu, že někteří naši původní členové ji vlastně shodili,“ komentoval.

První náměstek Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice dostane na starost tvorbu nového územního plánu. „Příprava územního plánu je o mnoha krocích a mnoha etapách, které budou velmi náročné zejména na projednávání s veřejností,“ řekl.

Mimo jiné se připojí se k projektování nové budovy divadla na Mariánském náměstí. „Je to poslední prostor, kde ve městě může vzniknout významná kulturní stavba,“ připomněl.

Soud bude prověřovat komunální volby v Budějovicích a dalších 14 městech a obcích

Volby

Krajský soud v Českých Budějovicích bude řešit celkem 15 návrhů na neplatnost voleb. Lhůta na podání návrhu skončila minulý týden. Z některých míst přišly návrhy na poslední chvíli.

Nováčkem na radnici je lídr kandidátky Starostů a nezávislých a sdružení Čisté Budějovice Viktor Vojtko. „Je to samozřejmě pro nás ve spoustě ohledů nová situace, zvykáme si na to. Já bych měl být zodpovědný za oblast školství a s tím související sport, sociální péči a cestovní ruch,“ popsal.

Do rady města se po tříleté pauze vrací na post náměstka Tomáš Bouzek, lídr společné kandidátky lidovců a TOP09. „Pohodlná většina 27 zastupitelů nám dává možnost prosazovat program, se kterým jsme šli do voleb,“ uvedl.

Do opozice míří třetí nejsilnější strana ODS v čele s Martinem Kubou. „Budeme konstruktivní a tvrdou opozicí. K politice to patří, my jsme od začátku deklarovali, že žádné politické funkce nepotřebujeme, že nám žádná placená křesla nechybí, jsme připraveni pracovat v opozici a nevidíme v tom žádný problém,“ reagoval Martin Kuba.

Primátor Jiří Svoboda zatím neupřesnil termín ustavujícího zastupitelstva. Čeká na rozhodnutí krajského soudu, který musí vypořádat návrh na neplatnost voleb.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související