Novým senátorem za Českobudějovicko je Ladislav Faktor

13. říjen 2018 20:16

Novým senátorem v obvodu číslo 14 - České Budějovice zvolili lidé Ladislava Faktora. Ve druhém kole voleb získal téměř 62 procent hlasů a zvítězil nad dosavadním senátorem Jiřím Šestákem.

Vítězství Ladislav Faktor slavil ve své vile v Českých Budějovicích. „Je pravda, že kampaň byla dlouhá a tohle je okamžik, kdy si člověk může odfrknout a odpočívat. Mám tady spoustu kamarádů, takže se radujeme a hrozně moc děkujeme každému, kdo přišel a hodil hlas, přestože bylo takhle hezky,“ řekl krátce po sečtení hlasů.

„Jako první se zamyslím, v jakém senátním klubu a výboru bych mohl zasednout. Rád bych se zabýval možná zahraničními věcmi nebo médii, to jsou věci, kterým já rozumím,“ dodal s tím, že prioritou pro něj bude také doprava.

Již po vyhraném prvním kole senátních voleb Ladislav Faktor podle svých slov žádná očekávání neměl. „Přeci jenom je mi 61 let a za tu dobu jsem zažil hodně výher a také hodně proher, takže umím prohrávat a doufám, že umím i vyhrávat tak, aby mě to vůbec neovlivnilo v normálním zdravém uvažování,“ komentoval.

Mezi prvními pogratuloval Ladislavu Faktorovi k vítězství jeho protikandidát a dosavadní senátor Jiří Šesták. „Je to závazek, že se člověk bude chovat čestně, nezištně, že bude pracovat nejenom pro občany ze svého regionu, ale pro celý stát,“ řekl.

Ladislav Faktor získal ve druhém kole senátních voleb 12,5 tisíce hlasů. Pro Jiřího Šestáka hlasovalo jen 7 700 lidí. Volby provázela nízká účast. V obvodu číslo 14, který zahrnuje Českobudějovicko a Třeboňsko, rozhodlo o novém senátorovi necelých 18 procent oprávněných voličů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související