Převrácená plachetnice, uvízlý katamarán. Lipenští vodní záchranáři měli v létě třicet výjezdů

17. září 2022 08:19

U převrácených plachetnic nebo uvízlých katamaránů zasahovali v létě lipenští vodní záchranáři. V hlavní sezóně měli ale méně výjezdů než loni. Přímo na přehradě neevidují letos žádného utonulého.

Při hledání osob pod hladinou by záchranářům v budoucnu mohl pomáhat sonar, který právě testují. „Problém při vyhledávání je v tom, že je tady špatná viditelnost, člověk je totálně v mlze, na hledaného musíme doslova narazit. Ten sonar by měl pomoci,“ říká náčelník Milan Bukáček.

V letošní sezoně neměli vodní záchranáři na přehradě naštěstí žádného utonulého. Hlavní letní sezonu hodnotí Milan Bukáček jako klidnou. „Měli jsme třicet zásahů, z toho asi čtyři, kdy šlo o život,“ uvádí.

Záchranáři zasahovali například u převrácených plachetnic. „Ta plachetnice už se potápěla, neměla to úplně dobře zabezpečené. Byli jsme tam naštěstí včas, i tu loď se podařilo zachránit a přivést na břeh,“ vzpomíná Milan Bukáček.

Čtěte také

Tradičně se opakují případy, kdy záchranáři vyjíždějí při náhlých změnách počasí k plavcům, ale i zkušeným rybářům. „Je třeba, aby měli vybavení, používali vesty, sledovali meteorologickou situaci. Ono tady na Lipně je to těžké, hladina vypadá klidně a pak během chvíle dojde ke změně počasí, jsou velké vlny, což pro toho rybáře může být osudné,“ připomíná náčelník.

Práci vodním záchranářům přidělávají také nezkušení turisté na malých jachtách nebo katamaránech. Jak podotýká Radek Toman z Vodní záchranné služby Český Krumlov, při změně počasí nebo v krizové situaci často nevědí, jak se mají zachovat. Chybí jim totiž zkušenosti. Třeba v polovině prázdnin zasahovali u uvízlého katamaránu v zátoce.

S koncem léta končí na Lipně i služba okamžitého výjezdu, kdy je na místě posádka minimálně tří záchranářů. „Ten okamžitý výjezd tu prostě nebude, máme takzvaný záchranný tým, který vyjíždí na upozornění složek integrovaného záchranného systému, především hasičů. Samozřejmě ten výjezd je hodně opožděn, to znamená, že pokud rybář bude mít problémy, je otázkou, jak dlouho je schopen vydržet ve vodě,“ podotýká Milan Bukáček.

Víc napilno budou mít záchranáři v zimě, kdy začne zamrzat lipenská přehrada.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související