Každý čtvrtý vůdce malého plavidla porušuje předpisy. Často na lodích chybí vesty pro posádku

18. červenec 2022 08:13

Čluny, vodní skútry, paddleboardy, ale i plavci se potkávají na českých přehradách. Při porušování předpisů pak vznikají nebezpečné situace. Státní plavební správa, policisté i vodní záchranáři se na ně snažili upozornit na Orlíku při akci Bezpečně na vodě.

Policisté se Státní plavební správou vyrazili i na kontroly vůdců malých plavidel. „Nejčastějším přestupkem je nerespektování plavebního značení, zejména v úsecích vodních cest, kde je nařízen výtlačný režim plavby,“ uvedla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Od začátku sezony v polovině června už Státní plavební správa zkontrolovala 242 plavidel a zjistila 62 přestupků.

Petr Váně měl při sobotní kontrole na Orlíku vše v pořádku, včetně povinné výbavy. „Kdyby se něco stalo, chceme mít u sebe vesty i hasicí přístroj. Přeci jenom motor je na benzín a může začít hořet,“ komentoval.

„Takové případy se stávají, loď potom shoří velmi rychle,“ dodala Klára Němcová, že není dobré povinnou výbavu podceňovat.

Na další lodi sice hasicí přístroj byl, chyběly ale vesty. „Dopoledne jezdily děti na vodních lyžích, vesty byly mokré, tak jsme je nechali uschnout a vyvezli jsme přátele na výlet,“ vysvětlila Ivana, která se v plavkách opalovala na přídi lodi.

Čtěte také

V dalším člunu vyvezli dva muži na výlet celkem čtyři děti. Výbavu vestami a hasicím přístrojem ale podcenili. I na toto nebezpečí chtěli policisté během akce upozornit.

„Je nebezpečné, když děti nemají své vesty. Lidé si řeknou, že dítě umí plavat, ale pád z jedoucího člunu do vody se přirovnává k pádu na tvrdý beton, dítě může omdlít, může se zranit. Mnohdy jsou i fatální následky, například před dvěma lety tady na Orlické přehradě utonul muž ve věku 45 let, který vyskočil z jedoucího člunu,“ připomněl tragickou událost policejní mluvčí Milan Bajcura.

Letos zatím policisté na jihu Čech řešili dva případy, při kterých utonuli dva muži.

Spustit audio

Související