Převozní loď Hraničář stojí ve Frymburku na suchu. Není nikdo, kdo by ji opravil

5. únor 2020 15:45

Převozní prám Hraničář ve Frymburku u Lipna nad Vltavou nutně potřebuje opravit. Do výběrového řízení se ale nikdo nepřihlásil. Hraničář tak zatím stojí na souši a je otázkou, jestli letos vůbec vypluje na vodu.

Nákladní loď převážela osobní i nákladní vozidla, motocykly a cyklisty z Frymburku přes vodní nádrž Lipno do osady Frýdava. Teď je vytažena na silnici vedle frymburského kostela.

„Převozní prám Hraničář jsme vytáhli kvůli velké opravě v prosinci minulého roku. Nyní čekáme na dokončení výběrového řízení na velkou opravu dnové obšívky,“ vysvětluje provozovatel lodi Antonín Labaj.

Inspekční společnost Československý Lloyd našla při poslední technické prohlídce závadu. „„Zjistilo se, že máme ztenčené dno pod stanovený limit. Minimální síla dnové obšívky musí být tři milimetry, na naší loni bylo naměřeno 1,9 až 2,9 milimetru,“ říká Antonín Labaj.

Celé dno se musí vypárat a vyměnit za nové. Tuto složitou opravu ale může provést pouze firma s odbornou certifikací. „Musí mít dvě kulatá razítka. Jedno na to, že může svářet lodě, a druhé ke spolupráci s Československým Lloydem,“ doplňuje provozovatel.

Čtěte také

Lodí, které potřebují opravit, je podle něj více a firmy s potřebnou certifikací mají zakázky téměř na rok dopředu. „Jedná se o velice složitý proces. V České republice máme jen asi pět firem, které by mohly opravu provést. Náš Hraničář není jediný, který má tento problém, už to řešíme více než rok,“ připomíná.

Výměna dnové obšívky bude stát až dva miliony korun, kompletní oprava až čtyři miliony. Do výběrového řízení se ale nikdo nepřihlásil. „Budeme hledat další řešení, abychom udělali maximum pro to, aby převozní prám Hraničář v letošní sezóně jezdil,“ uzavírá Antonín Labaj.

Zastupitelé městysu nově oslovují i zahraniční firmy. Kvůli nutné opravě schválili také odkup nákladní lodi od Přední Výtoně.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související