Přesně měsíc platí za Jihočechy kraj regulační poplatky v lékárnách

2. březen 2009

Přesně měsíc už nemusíte v lékárnách patřících kraji platit regulační poplatky. Formou daru je za vás hradí Jihočeský kraj. Takto to funguje ve všech nemocničních lékárnách v bývalých okresních městech s výjimkou lékárny v jindřichohradecké nemocnici.

Lékárníci z ostatních lékáren se ovšem postupem kraje cítí diskriminováni a někteří se dokonce obávají krachu svých lékáren, říká Dana Trnková, vedoucí Lékárny Před špitálem v Českých Budějovicích: "Tato situace vede k zániku menších lékáren, a to nejenom v okolí zdravotnického zařízení, ale i v menších městech v okolí krajského města. Cítíme se tím velice poškozeni."

Lékárny, které se cítí poškozené a diskriminované tím, že by měly na rozdíl od krajských lékáren od lidí stále vybírat poplatky, adresují krajskému úřadu žádosti o kompenzaci případných ztrát.

Tyto žádosti ale podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly zůstanou nevyslyšeny: "Je to podnikání jako každé jiné a myslím, že lékárníci si s tím poradit dokáží. To, že nyní přesouvají odpovědnost na kraj, je jejich věc a brát jim to nemohu. Jen stále dokola zdůrazňuji, že šest lékáren v majetku Jihočeského kraje rozhodně nenaruší hospodářskou soutěž a neohrozí podnikání jediného lékárníka."

Situaci nepříjemnou jak pro lékárníky, tak pro řadu pacientů, by tak podle českobudějovického lékárníka Tomáše Svačiny mohlo vyřešit úplné zrušení poplatků: "Možná se o tom neví, nicméně stanovisko většiny lékárníků je v tuto chvíli takové, že ve stavu, v jakém se poplatky v tuto chvíli ocitly, by bylo nejlepší, je úplně zrušit a systém nastavit jinak. Proto jsme paradoxně fandili opozici při jednání ve sněmovně, bohužel to prošlo tak, jak to prošlo a pro pacienty i pro nás je to akorát chaos."

Kam a proč lidé chodí pro léky jsme zjišťovali v ulicích Českých Budějovic.

autoři: Martina Toušková , Michaela Vrácovská
Spustit audio