Přes 120 let starý případ vraždy Anežky Hrůzové z Polné se možná opět otevře

30. červenec 2020 10:15

Za spravedlivý proces s Leopoldem Hilsnerem bojoval už Tomáš Garrigue Masaryk. Teď chce žida, který byl před více než 120 lety odsouzený za vraždu Anežky Hrůzové, rehabilitovat právník Lubomír Müller.

Tvrdí, že soud tehdy rozhodoval pod silným protižidovským tlakem a Hilsnerovi bylo upřeno právo na spravedlivý proces. Žádostí o přezkoumání se bude zabývat Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

„Tudy chodila Anežka Hrůzová domů a tady vlastně došlo k tomu činu, tady je hrob, symbolický,“ ukazuje badatel Jan Prchal v lese u Polné na Jihlavsku, kde byla před více než 120 lety zavražděna Anežka Hrůzová.

Pachatel byl deviant, říká badatel

Obviněn a následně i odsouzen byl žid Leopold Hilsner. Ten však podle Jana Prchala čin nespáchal. „Oni našli na místě rozřezané oblečení Anežky Hrůzové po stromcích. Už podle toho znaku je zcela evidentní, že pachatel byl deviant,“ říká.

Soudní proces s Leopoldem Hilsnerem, který měl podle historiků silně protižidovský podtext, dnes znázorňuje výstava v Regionálním židovském muzeu v Polné. Tu si před rokem prohlédl také advokát Lubomír Müller, který se na základě této zkušenosti rozhodl, že se pokusí očistit Hilsnerovo jméno.

„Hilsnerovi se nedostalo spravedlivého procesu, ten proces byl silně ovlivněn mimosoudními vlivy. Byly tam silné antisemitské tlaky, a to je zcela v rozporu s právem na spravedlivý proces,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Advokát se nejprve pokusil oslovit ministryni spravedlnosti Marii Benešovou nebo prezidenta Miloše Zemana. Ani u jednoho ale se svými požadavky na přezkumné řízení neuspěl, proto se nyní rozhodl obrátit na Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Státní zástupce Josef Český potvrzuje, že českobudějovické zastupitelství se podnětem na obnovu řízení bude zabývat. „Zdejší státní zastupitelství bude dále činné a nemohu předvídat výsledek toho řízení,“ uvádí.

Podle něj si zastupitelství vyžádalo také archivní materiály. „Požádali jsme Státní oblastní archiv v Třeboni o vyjádření, zda je k dispozici nějaký spis. Pokud ano, v jaké rozsahu, jestli k němu budeme mít přístup a podobně. Zatím jsme odpověď nedostali,“ dodává.

Advokát Lubomír Müller věří, že jeho snaha o revizi procesu může být úspěšná, přestože všechny dosavadní pokusy o právní očištění Hilsnerova jména ztroskotaly. První se přitom datují už do 90. let, kdy se případem začal zabývat lékař Petr Vašíček.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související