Přenést se do indiánské rezervace nebo poslouchat piano v Pianu mohou lidé v Českých Budějovicích

13. březen 2022

Programy nazvané Láska a nenávist, Jazz on Screen nebo Chopin – básník klavíru nabídne letošní Art Salon Piano v Českých Budějovicích. Festival se koná od 15. března ve foyer budovy nazývané Piano na Lidické třídě. Milovníky divadelních zážitků zase může zaujmout nový projekt Malého divadla, díky kterému se ocitnou v indiánské vesnici Navahů.

Už potřetí se do Českých Budějovic vrací festival Art Salon Piano, který pořádají manželé Jitka Čechová a Jan Páleníček. „Já jsem violoncellista, moje žena klavíristka, a tak jsme nechtěli jen přihlížet a rozhodli jsme se trošku přispět i na poli organizačním,“ vysvětluje Jan Páleníček.

„Když jsme se přestěhovali do jižních Čech, zjistili jsme, že krajské město nevládne komorním spolkem, a to je, troufnu si říct, skoro národní ostuda. Jezdíme kolem centra Piano, kde za sklem vidíme nádherný koncertní klavír, tak pro nás bylo velkou inspirací tento prostor využít. Rozhodli jsme se pustit do práce a pokusit se přesvědčit českobudějovické občany, že komorní hudba skutečně patří k civilizovanému světu,“ dodává.

Křehký příběh šamana

Za zajímavým divadelním zážitkem mohou zase lidé vyrazit do Malého divadla v Českých Budějovicích. Premiéru tu měla inscenace Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se. Výraz inscenace asi není docela přesný, protože jde o autentický prožitek. Návštěvníci se přenesou do indiánské rezervace, aby si vyslechli příběh odehrávající se zhruba v polovině 20. století v typickém indiánském obydlí.

„Rozhodli jsme se inscenovat skutečný příběh jednoho z žijících šamanů z kmene Navahů. Napsal autobiografickou knihu, kterou jsme se inspirovali. Je to takový hodně křehký příběh, tak jsme chtěli najít adekvátní formu. Postavili jsme v divadle tři obydlí a celé je to určené jen pro třicet diváků. Je to velmi komorní příběh, který se odehraje třikrát jinak s jinými prostředky,“ nastiňuje šéf Malého divadla a režisér Petr Hašek.

Rozhovory o festivalu Art Salon Piano a představení Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se, které připravilo Malé divadlo, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.