Do Itálie minulých let a domu francouzského básníka přenesou dvě výstavy v Budějovicích

27. únor 2022

Dvě fotografické výstavy hostí České Budějovice. Jedna se věnuje Itálii 60. let minulého století, druhá současné Francii. První je dílem amatéra, druhá profesionálky. Přesto obě mají něco společného. Především umění dívat se, radovat se z objevování a z nenadálých setkání zachycených objektivem fotoaparátu. Dům kultury Metropol nabízí výstavu Augustina Látala Italia '68 a Café Au Chat Noir výstavu Dany Vitáskové Omnoville-la-Petite.

Výstava Augustina Látala ukazuje kolekci fotografií z cesty do Itálie v roce 1968. „To byla cesta velice zvláštní. Jeli jsme třemi vagony, které byly po celou dobu připnuté k sobě. Tehdy se takové zájezdy dělaly, bez devizových prostředků, s vlastním jídlem. Ale na ty podmínky jsem úplně zapomněl díky těm dojmům, tomu, co jsme tam zažili. Tím to bylo nahrazeno opravdu bohatě,“ vzpomíná.

Snímky Dany Vitáskové vznikly ve Francii. „Jsme na návštěvě u pana Préverta, což je snad největší francouzský básník 20. století. Měla jsem to štěstí, že jsem navštívila jeho dům, a vlastně díky mým fotografiím můžeme nahlédnout do prostor, kde tvořil, kde se scházel se svými přáteli, kde žije se svojí ženou,“ líčí autorka.

Rozhovory s Augustinem Látalem a Danou Vitáskovou o jejich fotografiích si poslechněte v magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související