Předsilvestrovské čarování Petra Stupky. Každá chuťovka by měla mít sama za sebe svůj charakter
Co jsou to slavnostní maličkosti? Chuťovky, chlebíčky,… Ano, proč ne, ale jen tak na uvítanou, na lehké zakousnutí, aby po dobu večera neosychaly na stolech. A k tomu přidáme i mexickou inspiraci na pohoštění - tortilly, vrapy a recept na zapečené tortilly s trhaným vepřovým masem.
Každá chuťovka by měla mít sama za sebe svůj charakter. Zkrátka není dobře, když je všechno všude, na každé jednohubce, na každém chlebíčku vždy klobása, vždy stejný sýr, vždy stejná okurka, zelenina a podobně. Ať mluví chutě samy za sebe, ať je klidně něco jen sýrového, nebo jen uzeného, ať mají chuťovky svůj vlastní charakter.
Dá se tomu jít naproti používáním vlastních sýrových nebo masových rolád, vlastních pomazánek, vlastního míchaného másla, například křenového a podobně. Stačí plátek šunky, ochucené máslo, plátek sýra, potřít, položit na sebe, spojit, srolovat, dát zatuhnout do ledničky a máte jednoduchou a velice chutnou šunkovou rolku. Tu pak nakrájíte na plátky, položíte na odřezek rohlíku a o chuťovku je postaráno.
V posledním Kuchařském čarování letošního roku si poslechnete i další tipy na úpravu či přípravu chuťovek. Jedním z velice vítaných tipů může být i tortilla.
Tortilly s trhaným vepřovým
Vepřovou krkovici (500 g) nakrájejte na stejnoměrné řízky, nebo kostky, osolte je, pomelte římským kmínem a pepřem.
Do pekáče vložte dvě větší, nahrubo nakrájené cibule, pět i více stroužků rozsekaného česneku, podle libosti papričky a dvě menší papriky krájené na proužky a předem uvařené fazole. Mohou to být i fazole z konzervy. Vše podlijte trochou vody a na vrstvu zeleniny rozložte maso. Pečte pod poklicí při teplotě do 140 stupňů hodinu a půl i déle. Cílem je, aby maso bylo velmi měkké ale ne opečené či spálené. Takto upravené maso pak dopékejte odkryté při vyšší teplotě, aby se na povrchu lehce opeklo.
Maso z pekáče vyjměte a zakryjte ho, aby neoschlo. Výpek se zeleninou a fazolemi doplňte trochou protlaku nebo rajčatovou šťávou, krátce povařte, a nakonec doplňte citronovou šťávou. Nakonec vše rozmixujte na hladkou pastu - salsu.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka